FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agrokemijski sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su porasli, poduprti jačanjem dionica agrokemijskog sektora koji su tako nadjačali gubitnike u bankovnom sektoru.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse ostao gotovo nepromijenjen na 6.000 bodova, dok su značajnije ojačali frankfurtski DAX, za gotovo jedan posto, na 7.254 boda, i pariški CAC, koji je bio u plusu 0,6 posto, popevši se na 4.094 boda.

Među dobitnicima izdvajao se agrokemijski sektor, nakon što je Bayer iskazao optimizam u vezi poslovanja s poljoprivrednim proizvodima Crop Science u 2011. Tako je dionica švciarske tvrtke Syngente dobila na vrijednosti 3,7 posto. Bayerova je dionica bila na skromnijem dobitku, od 0,6 posto.

Značajnije dobitke priječile su bojazni povezane s opskrbom naftom zbog nemira na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, te njihova mogućeg utjecaja na inflaciju i gospodarski rast.

"Ako se geopolitička situacija pogorša, to će zasigurno utjecati na tržišta. Ako je pak uspješno prebrodimo, možda je riječ o nužnom predahu kako bi se mogao nastaviti uzlazni trend", tumači Giles Watts iz londonskog City Indexa.

Ulagače je zabrinulo širenje nemira u Oman dok libijski vođa Moamer Gadafi i dalje odbacuje zahtjeve za povlačenjem.

U takvim okolnostima za 0,2 posto su oslabjele dionice talijanskog Enija, najvećeg inozemnog operatera u naftnoj industriji u Libiji. Na istom postotnom gubitku bile su i dionice španjolskog Repsola.

Od najvećih pojedinačnih gubitnica izdvaja se još najveća europska banka HSBC, s padom cijena dionica od pet posto nakon što je snizila ciljanu profitabilnost zbog očekivanih troškova vezanih uz ispunjenje strogih novih globalnih bankovnih pravila, te izvijestila o slabijoj od prognozirane dobiti prije odbitka poreza.

U bankovnom sektoru veće gubitke zabilježile su još britanske banke Lloyds Banking Group i Royal Bank of Scotland, čije su dionice oslabjele 0,8 odnosno 1,1 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 0,92 posto, na 10.624 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙