FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi stagniraju zbog nemira na Bliskom Istoku

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 1. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su stagnirali, s obzirom na obnovljene zabrinutosti u vezi utjecaja skoka cijena nafte na inflaciju u kontekstu nastavljenih napetosti na Bliskom Istoku.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse kliznuo 0,11 posto, na 5.987 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 7.293 boda a pariški CAC za 0,1 posto, popevši se na 4.114 boda.

Geopolitičke napetosti na Bliskom Istoku i njihov utjecaj na cijene nafte, ključni input za većinu pokazatelja inflacije, te posljedične štete gospodarskom rastu, ostali su u fokusu tržišta, poglavito u Europi.

"Cijene sirove nafte porasle su ponovno i stoga su kliznula tržišta dionica", kazao je londonski trgovac, dok je glavni europski strateg Standard & Poor's-a Robert Quinn kazao da su aktualne cijene neodrživo visoke.

"Kada nestanu politički rizici, mogle bi se snažno strmoglaviti pa bi mogao uslijediti uzlet na tržištima dionica", dodao je.

Među najvećim dobitnicima bio je vodeći operater naftnih bušotina Transocean, nakon što su mu američki regulatori dali prvu dozvolu za crpljenje nakon izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru automobilske proizvodnje. Dionice Volkswagena ojačale su 1,8 posto nakon što je izvijestio o kupovini 8,18 posto udjela u proizvođaču SGL Carbon, čije su dionice poskočile 6,6 posto.

U tome sektoru još su ojačale dionice BMW-a, Daimlera i Peugeota, u rasponu od dva do 3,2 posto.

Od makrogospodarskih podataka izdvajaju se najnovije prognoze EK prema kojima bi rast u eurozoni ove godine trebao iznositi 1,6 posto a u EU 1,8 posto.

Za smjernice ulagači će tijekom poslijepodneva pratiti s one strane Atlantika izjave čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea u vezi stanja u najvećem gospodarstvu.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 1,22 posto, na 10.754 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙