FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu sektori s najvećim kvartalnim rastom

Autor: neba
NEW YORK, 28. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Bliži se kraj prvog tromjesečja, pa bi ulagači na Wall Streetu, kako bi uljepšali svoje portfelje, ovoga tjedna mogli kupovati dionice koje su proteklih mjeseci najviše ojačale, a to znači da bi u fokusu mogli biti energetski i industrijski sektor.

Nakon dva tjedna pada, prošloga je tjedna Dow Jones indeks skočio 3,1 posto, na 12.220 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,7 posto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 3,8 posto, na 2.743 boda.

Za Dow Jones i Nasdaq indeks to je najveći tjedni skok od srpnja prošle godine, a za S&P 500 od početka veljače. Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se dobrim podacima iz američkog gospodarstva i ohrabrujućim vijestima s korporativne scene, pa su vijesti o nuklearnoj krizi u Japanu, ratu u Libiji i nemirima na Bliskom istoku pale u drugi plan.

Ovoga se tjedna očekuje da će fond menadžeri prodavati dionice s velikim gubicima proteklih mjeseci, a kupovati one s dobicima kako bi uljepšali portfelje uoči završetka prvog kvartala.

„Mislim da su mnogi ulagači u nedavnoj korekciji na niže vidjeli priliku za kupnju dionica kojima su cijene pale neprimjereno nisko“, kaže Michael Strauss, ekonomist u fondu Commonfund.

Analitičari kažu da se prošlotjedni rast cijena zahvaljuje i pozicioniranju ulagača uoči sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u drugom tjednu travnja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, u prvom tromjesečju ostvarile 14 posto veće prihode nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom bi energetski sektor trebao biti među vodećima po kvartalnim rezultatima, s obzirom na snažan rast cijena nafte.

Zbog rata u Libiji i nemira na naftom bogatom Bliskom istoku, na Londonskom se tržištu cijena 'crnog zlata' kreće oko 115 dolara po barelu, nedaleko najviših razina u dvije i pol godine.

Zahvaljujući tome, S&P indeks energetskog sektora porastao je od početka tekućeg kvartala oko 14 posto, daleko više od bilo kojeg drugog sektora.

Pritom je cijena dionice naftnog diva Chevrona skočila 17 posto, pa je to najveća dobitnica među 30 dionica uvrštenih u Dow Jones indeks.

Iza energetskog, po dobicima slijedi industrijski sektor, s rastom od oko 6 posto. Tu je, pak, najveća dobitnica dionica Caterpillara, s rastom cijene za 16,5 posto.

Slijede sektor proizvođača robe široke potrošnje, s rastom od 4 posto, te tehnološki sektor, s rastom od oko 3 posto.

Strauss očekuje da će u fokusu ulagača biti dionice industrijskih i poljoprivrednih kompanija koje bi trebale ostvariti dobre poslovne rezultate, s obzirom na oporavak američkog, ali i drugih najvećih svjetskih gospodarstava.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će pokazati koliko se brzo oporavlja tržište rada.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u ožujku broj zaposlenih porastao za otprilike 188.000, te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,9 posto, najnižoj razini u gotovo dvije godine.

Zbog svega toga, događaji u Japanu, Libiji, na Bliskom istoku, pa i financijski oslabljenom Portugalu ostali su posljednjih dana u sjeni.

Ipak, zbog svih tih kriznih žarišta, nesigurnost na tržištu i dalje je, kažu analitičari, vrlo visoka, na što ukazuje i vrlo mršav promet posljednjih dana.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙