FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu investitora cijene nafte

Autor: scvi
NEW YORK, 9. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su tek blago ojačali, dok se cijene nafte stabiliziraju nakon što je jedan dužnosnik OPEC-a kazao da nema razloga za hitnim sastankom kako bi se raspravilo povećanje proizvodnje tog naftnog kartela.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 33 boda, a tehnološki Nasdaq 3,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 2,6 boda, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Unatoč oružanim sukobima u Libiji, u 12-članome naftnome kartel OPEC-u razmotrili su rastuće cijene nafte i gubitak libijske ponude, te zaključili da je ponuda adekvatna.

Cijena barela nafte pojeftinila je danas na njujorškom tržištu 0,2 posto, na 104,85 dolara. Na londonskom, pak, tržištu Brent Blend ojačao je 0,4 posto, na 113,53 dolara za barel.

„Cijela situacija oko Gadafija i Libije vrlo je važna. Je li se širi? Hoće li i dalje biti umjerena? No, bez obzira kakva će biti, ona utječe na zarade kompanija, a ljudi će zbog skupljeg goriva smanjiti ostalu potrošnju, što bi moglo utjecati na gospodarski rast. Upravo zbog toga Wall Street se sada opravdano fokusira na cijenu nafte“, ističe Kim Caughey Forrest, analitičarka pri Fort Pitt Capital Groupu.

Osim cijena nafte, u fokusu investitora bit će i novi makroekonomski pokazatelji. Danas se očekuje objava zaliha u američkoj veleprodaji za siječanj.

Na europskim burzama cijene dionica blago su porasle, no dobitci su ograničeni zbog cijena nafte. Frankfurtski DAX trenutno je u plusu 0,3 posto, na 7.186 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 4.024 boda, dok je londonski Ftse u minusu 0,23 posto, na 5.960 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙