FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori na oprezu zbog cijena nafte

Autor: scvi
NEW YORK, 7. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, ne upućujući na jasan smjer kretanja cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu, dok brojne investitore zabrinjava rast cijena nafte.

Terminski Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 indeks u plusu su trenutno oko 0,16 posto, no tijekom jutra bili su i u blagom minusu.

Cijena barela nafte porasla je danas na novu najvišu razinu u zadnje dvije i pol godine, jer rastu zabrinutosti od građanskog rata u Libiji.

Terminska cijena barela nafte na njujorškoj burzi dosegnula je 106,24 dolara, a Brent blenda na londonskoj burzi 117 dolara.

Nastavljeni su i prosvjedi u Bahreinu, što je intenziviralo zabrinutosti investitora oko mogućih većih prekida isporuke nafte na svjetsko tržište. Jednim okom prate i zbivanja u Saudijskoj Arabiji, gdje je tijekom vikenda zabranjen svaki prosvjed.

Unatoč u petak objavljenom većem od očekivanja rastu zaposlenosti u američkom gospodarstvu u veljači te padu stope nezaposlenosti na 8,9 posto, tržišne sudionike brine da bi skupa nafta mogla ugroziti gospodarski oporavak u SAD-u porastu li cijene energenata prekomjerno i/ili na duže razdoblje.

Danas se očekuje objava podatka o izdanim potrošačkim kreditima. Ekonomisti procjenjuju da je njihova vrijednost skočila za 3,3 milijarde dolara u siječnju, nakon 6,6 milijardi dolara u prosincu lani.

Također, za nove smjernice očekuju se govori predsjednika Feda u Chicagu Charlesa Evansa, Feda u Atlantci Dennisa Lockharta te Feda u Dallasu Richarda Fishera.

Na europskim burzama cijene dionica danas su volatilne. Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu je 0,36 posto, na 6.012 boda, dok je frankfurtski DAX u minusu 004 posto, na 7.172 boda, a pariški CAC 0,26 posto, na 4.009 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙