FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi rastu uoči izvješća o zaposlenosti

Autor: scvi
NEW YORK, 4. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na porast cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu jer investitori očekuju da će izvješće o zaposlenosti pokazati snažan rast broja zaposlenih u SAD-u u veljači.

Terminski Dow Jones indeks u 12,30 sati bio je na dobitku 36 boda, a tehnološki Nasdaq 3,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 2,7 boda, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Sve oči na Wall Streetu bit će danas uprte u izvješće o zaposlenosti američkog ministarstva rada.

„Danas će se sve vrtjeti oko podatka o zaposlenosti. Svi čekaju taj podatak, posebice nakon vrlo solidnih američkih makroekonomskih pokazatelja koji su pristizali posljednjih nekoliko tjedana“, ističe Mads Koefoed, strateg pri Saxo banci.

Analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih u veljači u američkom gospodarstvu porastao za 218.000, nakon siječanjskih 36.000. Bude li se obistinila ta procjena, bit će to najveći skok zaposlenosti od prošloga travnja.

No, stopa nezaposlenosti mogla bi dosegnuti 9,1 posto u veljači, odnosno 0,1 postotni bod više nego u siječnju, procjenjuju analitičari.

„Tržište uračunava u cijene dionica čak i bolje izvješće o zaposlenosti nego što je konsenzus analitičara“, ocjenjuje Koefoed.

Tijekom dana očekuje se i objava podatka o narudžbama američkoj industriji u siječnju.

U nešto većem fokusu investitora danas bi se mogla naći dionica Wal-Marta nakon što je uprava tog maloprodajnog lanca najavila da će isplatiti godišnju dividendu od 1,46 dolara po dionici, što je 21 posto više nego lani.

I na europskim burzama vlada dobro raspoloženje. Londonski Ftse indeks u plusu je 0,6 posto, na 6.043 boda, frankfurtski DAX 0,8 posto, na 7.284 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 4.079 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙