FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dobre zarade kompanija potaknule rast cijena dionica

Autor: neba
NEW YORK, 25. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i uljepšavanju portfelja uoči završetka tromjesečja.

Dow Jones indeks ojačao je 84 boda, ili 0,70 posto, na 12.170 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,93 posto, na 1.309 bodova, a Nasdaq indeks 1,41 posto, na 2.736 bodova.

Nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Oracle, Micron i Red Hat izvijestilo je jučer o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Cijena dionice Red Hata skočila je 18 posto, Microna 8,4, a Oraclea 0,4 posto.

Ulagače su oraspoložili i podaci o padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna. Prosječan broj tih zahtjeva u posljednja četiri tjedna pao je na najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

„Zarade kompanija i dalje su jako dobre. Čini se da se ulagači ponovno fokusiraju na poslovanje kompanija i oporavak gospodarstva“, kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

Zbog toga su nuklearna kriza u Japanu, sukobi u Libiji, nemiri na Bliskom istoku i financijski problemi Portugala pali u drugi plan.

Sva tri vodeća indeksa na Wall Streetu porasla su od početka tjedna više od 2 posto, što budi nadu da je pad cijena dionica, izazvan potresom u Japanu i nemirima na Bliskom istoku, završen te da slijedi novo razdoblje rasta cijena.

Izgledi za to tim su veći što se bliži kraj tromjesečja, kada fond menadžeri uobičajeno 'šminkaju' svoje portfelje.

„Možda ima nekih klijenata koji koriste priliku da bi 'zavrtjeli' novac, pa sada ulažu u sektore koji su u proteklom razdoblju predvodili rast“, kaže Orlando.

Među tim je vodećim sektorima energetski. Od početka prvog tromjesečja S&P indeks tog sektora skočio je 13,7 posto, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, dok je S&P indeks tehnološkog sektora ojačao 3,1 posto.

No, obujam trgovanja i dalje je vrlo mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 7,2 milijarde dionica, znatno manje od dnevnog prosjeka od 8,06 milijardi.

To pokazuje da su mnogi ulagači i dalje suzdržani te da bi, ponajviše zbog problema u Japanu, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, cijene dionica mogle ponovno skliznuti.

„Da, ima legitimnih razloga za zabrinutost. No, isto je tako moguće da su ulagači opušteniji nakon ove 7-postotne korekcije cijena na niže od sredine veljače do sredine ožujka. Možda su u cijene dionica sada ugrađene sve loše vijesti, pa se ulagači pozicioniraju uoči sezone objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje, koja će, očekuje se, biti vrlo solidna, a očekuju se i novi dobri podaci iz američkog gospodarstva“, kaže Orlando.

No, pitanje je hoće li sezona kvartalnih poslovnih rezultata biti doba kao što se očekuje, s obzirom da je, nakon zatvaranja Wall Streeta, Research in Motion objavio slabije nego što se očekivalo poslovne procjene za tekuće tromjesečje. Zbog toga je cijena dionice proizvođača BlackBerrya potonula više od 10 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 posto, na 5.880 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,90 posto, na 6.933 boda, a pariški CAC 1,41 posto, na 3.968 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙