FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki potres i tsunami u Japanu pritisnuli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 11. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte pala je u petak na londonskom tržištu ispod 114 dolara za barel nakon što je veliki potres pogodio Japan, stvorivši 10-metarski tsunami i zatvorivši desetke tvornica u trećem potrošaču nafte u svijetu.

Cijene barela sirove nafte pale su na londonskom tržištu 1,71 dolar na 113,77 dolara. Na američkom tržištu bile su u minusu 83 centa i iznosile su 101,87 dolara.

Tržište bilježi silazni trend unatoč planiranim demonstracijama u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku nafte, i smanjenim isporukama nafte iz Libije.

Japan je pogodio potres jačine 8,8 stupnjeva, najjači otkad su se krajem 19. stoljeća počeli pratiti ti podaci. Na udaru je bila sjeveroistočna obala Japana, a potres je potaknuo i 10-metarski tsunami koji odnosi sve pred sobom

"Ova prirodna katastrofa može ponovno potaknuti nesklonost riziku na tržištima i stvoriti uvjete za nastavak jučerašnje korekcije na tržištima roba", objavila je Commerzbank. "Nakon Kine i SAD-a, Japan je treći po veličini svjetski potrošač roba i ovisi o uvozu gotovo svih vrsta sirovina", dodaje se.

Glavni grad Saudijske Arabije bio je miran uoči planiranih demonstracija koje će pokazati hoće li internetski pozivi aktivista na političke reforme prizvati prosvjednike na ulice.

U Libiji su snage lojalne libijskom čelniku Muammar Gaddafiju ušle u naftnu luku Ras Lanuf na istoku zemlje i bore se za kontrolu nad gradom, kazali su u petak pobunjenici.

Tijekom dana planiraju se prosvjedi i u drugim zemljama Perzijskog zaljeva, kao što su Jemen, Kuvajt i Bahrein.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak porasla na 110,71 dolar, sa 109,96 dolara koliko je iznosila prethodnog dana.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙