FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi volatilni zbog neizvjesnosti

Autor: scvi
NEW YORK, 16. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su vrlo volatilni jer investitore muče brojne neizvjesnosti, od japanske nuklearne krize do prosvjeda u Bahreinu.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je u minusu 9 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 1,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 2,4 boda, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

„Upravo smo u oluji neizvjesnosti vezanih uz globalno gospodarstvo, i tržišta to uračunavaju u cijene“, ističe Oliver Pursche, predsjednik uprave Gary Goldberg Financial Servicesa.

Investitori pozorno prate vijesti u vezi napora japanskih vlasti na sprječavanju nuklearne katastrofe u elektrani Fukushima.

Najnovije vijesti iz Bahreina, pak, govore da je pet prosvjednika ubijeno je a stotine ranjeno u napadu snaga za borbu protiv pobune na središnjem trgu u Manami.

To je izazvalo rast cijena nafte na svjetskom tržištu s najnižih razina u zadnja tri tjedna. Cijena barela Brent blenda na londonskom tržištu porasla je danas 2 posto, nadomak 111 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,4 dolara, na 98,55 dolara.

Ipak, neki investitori koriste rasprodaje kao priliku za dokup dionica, uvjereni da su dugoročni izgledi američkog gospodarstva snažni. To bi, kažu analitičari, moglo ograničiti daljnje gubitke na burzama.

„Prodaje dionica energetskih i poljoprivrednih kompanija smatramo prilikom za dokup naših pozicija. Ocjenjujemo da je sada prilično dobra prilika za ulazak u te sektore“, dodaje Pursche.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava indeksa proizvođačkih cijena u SAD-u za veljaču. Ekonomisti procjenjuju da su proizvođače cijene ojačale 0,7 posto, nakon siječanjskog rasta za 0,8 posto.

Američko ministarstvo trgovine, pak, objavit će broj izdanih građevinskih dozvola i broja započetih novogradnji u veljači.

A nakon jutrošnjih dobitaka, na europskim burzama indeksi su ponovno zaronili u negativno područje. Uz tešku situaciju u Japanu i Bahreinu, negativno na raspoloženje ulagača utječe i snižavanje rejtinga Portugalu.

Agencija za rejtinge Moody's Investors Services snizila je Portugalu dugoročni kreditni rejting na A3, s prijašnjih A1, dodijelivši mu pritom negativnu prognozu.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,7 posto, na 5.657 bodova, pariški CAC 0,6 posto, na 3.758 bodova, dok frankfurtski DAX stagnira na 6.655 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙