FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 15. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su potonuli za više od 2,5 posto pod pritiskom sve većih zabrinutosti investitora oko intenziviranja nuklearne krize u Japanu.

Terminski Dow Jones indeks u 12,30 sati bio je čak 248 bodova u minusu, a tehnološki Nasdaq 51,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 30,1 bod, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Dvije nove eksplozije u japanskim nuklearnim postrojenjima u elektrani Fukushima Daiichi i pojačana radijacija nagnali su jutros jedan dio stanovništva na bijeg iz Tokija, a druge da popune zalihe s osnovnim životnim namirnicama.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indkes je potonuo više od 10 posto, zabilježivši u protekla dva dana najveći gubitak od 1987. godine.

I na europskim burzama investitori se povlače iz rizičnih ulaganja, spustivši indekse na najniže razine u proteklih 14

tjedana.

Trenutno je londonski Ftse u minusu 2,6 posto, na 5.623 boda, pariški CAC 3,4 posto, na 3.744 boda, a frankfurtski DAX 4,7 posto, na 6.544 boda.

Oslabila je i cijena nafte i to za otprilike 3 posto. Terminska cijena Brent blenda na londonskom tržištu pala je ispod 110 dolara za barel, a na američkom tržištu ispod 98 dolara.

Dionice američkih kompanija izloženih katastrofi u Japanu znanije su pale, kao i dionice onih kompanija koje su senzitivne na izmjenu gospodarskih ciklusa.

Tako je dionica osiguravatelja AIG-a potonula 10 posto u elektroničkom predtrgovanju, dionica General Electrica 8 posto, a proizvođala aluminija Alcoe 5 posto.

Investitori propituju i budućnost nuklearne industrije kako se Japan sve više približava katastrofi poput one u Černobilu prije 25 godina.

U međuvremenu, znatno su danas porasle cijene tehnoloških komponenti, jer štete na japanskim pogonima i infrastrukturi, uzrokovane potresom i tsunamijem, prijete mnogo dugotrajnijim poremećajem globalnih proizvodno-opskrbnih lanaca nego se ranije očekivalo.

Dodatno, brojne japanske kompanije, koje se bave proizvodnjom tehnoloških komponenti, elektronike vozila i ostaloga i dalje ne rade. Texas Instrument je upozorio da će zabilježiti pad prihoda u svoja dva pogona za proizvodnju čipova u Japanu.

Osim krize u Japanu, investitore je uznemirila i vijest da je Saudijska Arabija jučer poslala vojsku u Bahrein kako bi pomogla u smirivanju prosvjeda šijitske većine.

Kasnije danas očekuje se priopćenje Feda sa sastanka o monetarnoj politici u SAD-u.

„U nastojanju da ne uznemiri dodatno tržišta, Fed će vjerojatno danas izdati priopćenje bez većih promjena u odnosu na ono s prethodnog sastanka. Prije ove tragedije postojale su šanse da Fed bude agresivniji prema rastućim cijenama nafte i s tim povezanim jačanjem inflacije“, ustvrdio je Peter Cardillo, ekonomist pri Avalon Partnersu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙