FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanske banke razmatraju hitne zajmove za TEPCO

Autor: gvla
TOKIO, 23. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Japanske vodeće banke pregovaraju o dodjeli hitnih zajmova u visini do 25 milijardi dolara nuklearnom operateru Tokyo Electric Power (TEPCO) kako bi ojačao financijsku poziciju i obnovio mrežu nakon havarije u Fukushimi.

Najveći azijski operater vodi očajničku bitku s pregrijavanjem reaktora u nuklearki Fukushima-Daiichi koju su pogodili snažan potres i tsunami.

Zbog prirodne katastrofe zatvoreno je oko 20 posto operativnih termalnih i nuklearnih kapaciteta te kompanije, prisilivši je na obustavu isporuke elketrične energije koja bi mogla potrajati nekoliko mjeseci ako u TEPCO-u ne osiguraju alternativne izvore energije.

TEPCO, inače poznat po izdašnim i izvjesnim dividendama, priopćio je u srijedu da s obzirom na neizvjesnu financijsku budućnosti više nije siguran koliki će iznos na ime dividendi isplatiti ove godine, odustajući od prognoziranih 60 jena po dionici.

Dobro informirani izvori navode da se očekuje da će TEPCO-v glavni zajmodavac Sumitomo Mitsui u sklopu paketa kriznih zajmova ukupne vrijednosti 2.000 milijardi jena (25 milijardi dolara) dodijeliti nuklearnom operateru zajam u visini 500 milijardi jena.

Grupacije Mitsubishi UFJ i Mizuho Financial Group također razmatraju zajmove od po 200 do 500 milijardi jena a pomoć se očekuje i od Sumitomo Trust and Bankinga i drugih velikih institucija. Sredstva će se upotrijebiti za popravak oštećenih postrojenja i druge radove na obnovu a mogla bi biti stavljena na raspolaganje TEPCO-u već ovaj mjesec, tvrde isti izvori, koji nisu bili ovlašteni iznositi podatke u javnost.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙