FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichetova 'budnica' lansirala euro prema 1,40 dolara

Autor: gvla
LONDON, 3. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak poskočio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je čelnik Europske središnje banke ukazao na potrebu budnog praćenja pojačanih inflatornih rizika.

U takvom je okruženju euro ojačao prema dolaru 0,7 posto, poskočivši na 1,3955 dolara. Nakratko je dotaknuo i 1,3976 dolara, najvišu razinu od 8. studenog, i na dobrom je putu da dosegne psihološki važnu granicu od 1,40 dolara.

Bio je na dobitku i prema jenu, poskočivši snažnih jedan posto na 114,83 jena.

Nakon što je ECB na redovitom mjesečnom sastanku očekivano zadržao ključne kamatne stope na važećoj, rekordno niskoj razini od jedan posto, pozornost je preusmjerena na redovnu konferenciju za novinstvo predsjednika ECB-a Jean-Claudea Tricheta.

On je u uvodnom dijelu govora ukazao na pojačane inflatorne rizike, koji po njemu zahtijevaju "veliku budnost". Naznačio je i mogućnost podizanja kamatnjaka u eurozoni već u travnju.

"Prije njegove izjave prevladavalo je mišljenje da kamatnjaci neće biti podigunuti prije kraja godine", ističe Silvio Peruzzo iz Royal Bank of Scotlanda.

"Rast proizvodnih aktivnosti i sve bolje okolnosti na tržištu rada, u kombinaciji s rastom cijena roba, povećavaju rizik od sekundarnog učinka inflacije", podsjeća Manuel Oliveri iz UBS-a.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙