FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi pod pritiskom negativnih kretanja na europskim burzama

Autor: scvi
ZAGREB, 16. ožujka 2011. (Hina) - Nakon početnih dobitaka, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas blago oslabili pod pritiskom daljnje negativne korekcije cijena dionica na europskim burzama, uslijed teške situacije u Japanu te snižavanja kreditnog rejtinga Portugalu.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,14 posto, na 2.232 boda, a Crobex10 0,08 posto, na 1.239 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon početnog blagog rasta, domaći su burzovni indeksi oslabili, i to ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama“, kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Na europskim burzama danas je nastavljena negativna korekcija cijena dionica, a najveće gubitke trpi bankarski sektor. Frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u minusu su trenutno između 0,2 i 1,9 posto.

„Uz tešku situaciju u Japanu oko nuklearke Fukushima i situacije u vezi prosvjeda u Bahreinu, negativno na raspoloženje ulagača utječe i snižavanje rejtinga Portugalu, koje je ponovno ojačalo zabrinutosti oko intenziviranja dužničke krize u eurozoni“, ocjenjuje Jureša.

Agencija za rejtinge Moody's Investors Services snizila je Portugalu dugoročni kreditni rejting na A3, s prijašnjih A1, dodijelivši mu pritom negativnu prognozu.

U međuvremenu, investitori pozorno prate vijesti u vezi napora japanskih vlasti na sprječavanju nuklearne katastrofe u elektrani Fukushima.

Najnovije vijesti iz Bahreina, pak, govore da je pet prosvjednika ubijeno je a stotine ranjeno u napadu snaga za borbu protiv pobune na središnjem trgu u Manami.

Zbog zabrinutosti oko mogućeg sukoba u Bahreinu, cijena barela nafte na njujorškoj burzi porasla je 1,4 dolara, na 98,55 dolara.

Na domaćoj burzi najveći promet, u visini od 3,4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,04 posto, na 282,75 kuna.

Slijedi dionica Ine, s 1,65 milijuna kuna prometa i padom cijene za 0,2 posto, na 4.000 kuna.

Među milijunaše uvrstila se još i dionica Istraturista, a cijena joj je potonula 6,2 posto,na 270 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙