FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pad indeksa mogla bi ublažiti tek dionica Ine

Autor: scvi
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi bit će danas kretanja na svjetskim tržištima, koja su pod velikim pritiskom nuklearne krize u Japanu, a pad Crobexa mogao bi ublažiti tek eventualni daljnji rast cijene dionice Ine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 pad.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,37 posto, na 2.260 bodova, a Crobex10 0,61 posto, na 1.252 boda.

Redovni promet iznosio je 22,5 milijuna kuna, što je za otprilike 9 milijuna više nego u petak.

Najlikvidnija je bila dionica Ine, sa 6,7 milijuna kuna prometa. Cijena noj je skočila 5,26 posto, na 4.000 kuna, novu rekordnu razinu. Na tržištu se špekulira da tu dionicu kupuje jedan ciparski fond.

„Ponajviše zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice Ine, burzovni indeksi jučer su potkraj trgovanja ostvarili blagi rast, unatoč negativnim signalima sa svjetskih tržišta. Nastavi li se rast cijene dionice Ine, i danas očekujem sličan razvoj situacije na domaćoj burzi“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Ipak, dodaje, nastavi li se izrazito negativno raspoloženje na svjetskim burzama, teško da će domaće tržište izbjeći oštriju korekciju na niže.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi pali, zbog strahovanja od gospodarskih posljedica razornog potresa i tsunami vala u Japanu.

Dow Jones indeks oslabio je 0,43 posto, na 11.993 boda, dok je S&P 500 pao 0,60 posto, na 1.296 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 2.700 bodova.

Japanski Nikkei indeks, pak, jutros je potonuo više od 10 posto, nakon još jedne eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima i povećanja radijacije.

Oštro su pale i cijene dionica na ostalim azijskim, kao i europskim burzama, jer se ulagači panično povlače iz rizičnih ulaganja.

„Investitori na svjetskim burzama usredotočeni su na nuklearnu krizu u Japanu. Daljnji razvoj situacije u toj zemlji utjecat će i na kretanje najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙