FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: negativno raspoloženje zahvatilo i domaću burzu

Autor: scvi
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Negativno raspoloženje sa svjetskih tržišta danas se prelilo i na Zagrebačku burzu pa je cijena većine dionica na gubitku, no indeksi su tek u blagom minusu, ponajviše zahvaljujući daljnjem jačanju cijene dionice Ine.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,35 posto, na 2.244 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,32 posto, na 1.240 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,5 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u petak u ovo doba.

„Pesimizam sa svjetskih burzi dijelom se prelio i na domaće tržište. Indeksi su u blagom minusu, a rijetke su dionice koje bilježe porast cijene. Gubitnica prijepodneva je dionica Diokija“, kaže Davor Špoljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Na europskim burzama cijene dionica pod pritiskom su posljedica razornog potresa i tsunamija u Japanu, ponajviše u sektoru osiguravatelja.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX trenutno su u minusu između 0,1 i 0,7 posto. I američki terminski indeksi ukazuju na pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Na domaćem tržištu najlikvidnija je zasad dionica Ine, s 1,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je u plusu 2,6 posto, i iznosi 3.900 kuna – što je njezina najviša razina dosad.

Nadomak milijunskom promet je dionica HT-a, kojoj je cijena oslabila 0,13 posto, na 284,5 kuna.

Najveća gubitnica, pak, dionica je Diokija, koja je zbog pada cijene za 12,09 posto, na 60,2 kune, trenutno u negativnoj blokadi.

Znatan gubitak bilježi i dionica IGH, i to 5,3 posto, te se njome trenutno trguje po 1.858,5 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je u siječnju izdano 690 odobrenja za građenje, što je 3,1 posto manje nego u siječnju 2010. godine.

Ujedno, DZS je objavio da su u prosincu lani građevinski radovi smanjeni za 11,3 posto u odnosu na prosinac 2009. godine, dok su u cijeloj 2010. godini bili niži 15,9 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙