FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi potonuli više od 1 posto

Autor: scvi
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - Pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi potonuli više od jedan posto, a rijetko je koja dionica pošteđena negativne korekcije.

Crobex indeks bio je oko podneva na gubitku 1,28 posto, na 2.231 bodu, a Crobex10 1,11 posto, na 1.238 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 14,5 milijuna kuna, što je otprilike 9 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama uslijed nuklearne krize u Japanu, danas su na domaćem tržištu indeksi potonuli više od 1 posto. I obujam trgovanja je veći nego proteklih dana, budući je do podneva obavljeno oko 1.070 transakcija“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Produbljivanje krize u Japanu nakon novih eksplozija u nuklearnoj elektrani Fukushima i rasta razine radijacije na svjetskim burzama odvraćaju investitore od rizičnih ulaganja.

Na europskim su burzama najvažniji indeksi - londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX - u minusu između 2,6 i 4,7 posto. Američki terminski indeksi potonuli su više od 2,5 posto.

O jačini negativnog raspoloženja na domaćem tržištu govori podatak da trenutno samo četiri dionice bilježe rast cijene, dok su sve ostale na gubitku, dodaje Sporiš.

„Iako je cijena dionice Ine u blagome plusu, to nije dovoljno da održi indekse u pozitivnom području, kao što je to bio slučaj jučer. Po gubitcima prednjače dionice građevinskog sektora“, navodi Sporiš.

Najviše se trguje dionicom HT-a. Njome je do sada ostvareno 5,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila oko 1 posto, na 281,8 kuna.

Milijunski promet ostvaren je do sada još i dionicom Dalekovoda, a cijena joj je potonula za 4,58 posto, na 241 kunu.

I ostale dionice u građevinskom sektoru pretrpjele su znatne gubitke, pri čemu dionica Tehnike 3,7 posto, Ingre 5,9 posto, na IGH čak 7,9 posto.

Nadomak milijunskom prometu, s otprilike 900.000 kuna, nalazi se dionica Ine. Cijena joj je u plusu 1,1 posto, na 4.050 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙