FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nizak promet, oprezno trgovanje

Autor: scvi
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Uz iznimno niske promete, indeksi Zagrebačke burze danas blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, a investitori s oprezom prate zbivanja na svjetskim burzama i na domaćoj političkoj sceni.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,03 posto, na 2.270 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,09 posto, na 1.253 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba.

„Današnje trgovanje obilježavaju iznimno niski prometi, bez jasnoga smjera kretanja cijena dionica. Blagi rast indeksa uglavnom je rezultat jačanja cijene dionice Ine“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Kako dodaje, investitori oprezno osluškuju zbivanja s domaće političke scene, kao i kretanja na svjetskim burzama.

Pod utjecajem razornog potresa i tsunamija u Japanu, na europskim burzama cijene dionica pale su na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca, a i američki terminski indeksi ukazuju na negativan početak trgovanja na Wall Streetu.

Uz Japan, investitori prate situaciju u Libiji te Saudijskoj Arabiji, gdje su za danas najavljeni prosvjedi.

„Na svjetskim tržištima traje razdoblje većih volatilnosti uslijed izvanrednih situacija na Bliskom istoku i sada u Japanu, a i europska dužnička kriza je ponovno isplivala na površinu nakon snižavanja kreditnog rejtinga Španjolskoj. Mnogo je nervoze na tržištima, a vidljiv je i odljev ulaganja prema sigurnijim utočištima za kapital, ponajprije u zlato i srebro“, navodi Balgač.

Na domaćem tržištu do podneva milijunski promet ostvaren je tek dionicom HT-a, i to 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je blago oslabila, za 0,09 posto, na 284,85 kuna.

Slijedi dionica Ingre, sa 602.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 2,3 posto, na 13,65 kuna.

Dionicom Ine, pak dosad je protrgovano svega 20.000 kuna. No, cijena joj je poskočila 2,15 posto, na 3.880 kuna.

Među većim dobitnicama je dionica Kaštelanskih staklenika, kojoj je cijena skočila 6,1 posto na 4.297 kuna, no uz promet ispod 100.000 kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙