FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi u blagom plusu

Autor: scvi
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Uz niski obujam trgovanja, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući optimizmu koji vlada na svjetskim burzama.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,39 posto, na 2.234 boda, a Crobex10 0,5 posto, na 1.233 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,9 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„I danas trgovanje na domaćoj burzi obilježava smanjeni obujam trgovanja, dok je blaga pozitivna stagnacija indeksa ustvari preslika jučerašnjeg i današnjeg optimizma na svjetskim burzama, koji podupiru dobri makroekonomski pokazatelji SAD-a“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Na europskim burzama londonski FTSE indeks, frankfurtski DAC i pariški CAC na dobitku su trenutno između 0,5 i 1 posto, a i američki terminski indeksi ukazuju na pozitivno raspoloženje na Wall Streetu.

Nove smjernice investitorima dat će kasnije poslijepodne izvješće američke vlade o zaposlenosti u SAD-u, pri čemu analitičari ocjenjuju da će pokazati rast broja novih radnih mjesta za 218.000, što bi bio najveći skok zapošljavanja od travnja prošle godine.

„Ipak, mnogo je još nestabilnosti oko Libije i na Bliskom istoku, koje utječu na cijenu nafte. Te nestabilnosti u trenutku bi mogle promijeniti smjer kretanja najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa“, napominje Balgač.

Najveći promet zasad je ostvaren dionicom Ine, u visini od 2,7 milijuna kuna. Pritom joj je cijena ojačala 0,4 posto, na 3.665 kuna.

Među milijunašima je i dionica Privredne banke Zagreb, s prometom od milijun kuna i padom cijene za 0,7 posto, na 668 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojom je do sada protrgovano svega 620.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,86 posto, na 286,2 kune.

Tijekom jutra u pozitivnoj blokadi završila je dionica Đuro Đaković Holdgina, zbog skoka cijene za 10,5 posto, na 42 kune, i to na prometu od 107.000 kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙