FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: japanska kriza spustila terminske indekse

Autor: scvi
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi i danas su na gubitku jer investitore brine utjecaj japanskog razornog potresa i tsunamija na globalno gospodarstvo.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je 63 boda u minusu, a tehnološki Nasdaq 13,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 7,5 bodova, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Još jedna eksplozija vodika uzdrmala je danas jedno do postrojenja u nuklearki Fukushima Dai-ichi u Japanu. Japanske vlasti pokušavaju izbjeći taljenje jezgre reaktora.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks potonuo više od 6 posto, jer investitori očekuju da će katastrofa tako velikih razmjera snažno pogoditi japansko gospodarstvo. Na ostalim tržištima u svijetu trguje se oprezno, a pad indeksa je umjeren.

Analitičari upozoravaju i da su japanske luke, zaslužne za 7 posto japanskog BDP-a, pretrpjele znatno uništenje, zbog čega su značajno poremećeni globalni opskrbni lanci i stvorene milijarde dolara gubitaka.

„Potres bi mogao imati veliki utjecaj na globalno gospodarstvo. Bez japanskog gospodarstva mogla bi se izbiti globalna recesija“, kaže Andre Bakhos, direktor analitike pri Lek Securitiesu u New Yorku.

Izvršni direktor General Electrica (GE) Jeff Immelt izjavio je da je prerano da se utvrdi utjecaj japanske nuklearne krize na cijelu industriju. GE je ranije pogon za proizvodnju nuklearnih elektrana spojio s japanskim Hitachijem u očekivanju renesanse cijelog sektora.

U elektroničkom predtrgovanju znatno je pala cijena udjela ETF fonda koji ulaže u uran i nuklearnu energiju Market Vectors, i to za 4 posto.

Dionica japanskog proizvođača vozila Toyota, izlistana i na njujorškoj burzi, potonula je u elektroničkom predtrgovanju za 6 posto.

Na europskim burzama cijene dionica također su na gubitku, a najviše u sektoru osiguravatelja. Londonski Ftse indeks u minusu je trenutno 0,35 posto, na 5.808 bodova, frankfurtski DAX 1,3 posto, na 6.892 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 3.904 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙