FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnička analiza S&P-a: ohrabruje formiranje rastućeg trokuta

Autor: scvi
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Premda je prošlotjedni rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu zanemariv, trgovanje je ocrtalo važne linije tehničke podrške i potpore, a uočljivo je i formiranje rastućeg trokuta, što pokazuje da bi se trend rasta cijena dionica mogao nastaviti.

S&P 500 indeks porastao je prošloga tjedna svega 0,1 posto, na 1.321 bod. Rast tržišta je više puta tijekom tjedna zaustavljen na granici S&P indeksa od 1.330 bodova, dok je pad tržišta zaustavljen na razini tek nešto višoj od 1.300 bodova.

„Ako pažljivije pogledamo grafikon na dnevnoj razini, vidjet ćemo formiranje rastućeg trokuta u trgovanju S&P 500 indeksom. To je 'bikovska' formacija koja nam govori da postoji veća šansa za nastavkom dosadašnjeg rastućeg trenda. Pravila su jasna: gornja stranica rastućeg trokuta uvijek je položena horizontalno u odnosu na os x i predstavlja otpor, u ovom slučaju na i oko 1.330 bodova S&P-a. Donja stranica, pak, koso je položena u odnosu na os x, što predstavlja postupno povećanje interesa za dionice sadržane u S&P indeksu“, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

U slučaju da kupci doista odluče podignuti cijene prema gore, potencijalni ovotjedni proboj granice S&P indeksa od 1.330 bodova i zadržavanje iznad nje dovelo bi do minimalnog rasta tržišta do otprilike 1.365 bodova. Potonja razina predstavlja samu sredinu target zone, koja se nalazi u rasponu između 1.350 i 1.380 bodova, ističe Erdeljac.

„Daljnja pravila rastućeg trokuta govore da bi se porast tržišta morao dogoditi početkom ovog tjedna. Dakle, S&P bi trebao preskočiti razinu od 1.330 bodova u ponedjeljak ili utorak“, navodi Erdeljac.

U slučaju da se to ne dogodi, ispod S&P-a se nalaze dvije važne granice potpore, na 1.310 i 1.293 bodova.

„Na 1.310 se nalazi uzlazna trend linija rastućeg trokuta, dok se na 1.293 boda nalazi velika podrška tržištu. U slučaju probijanja 1.293 boda i završavanja tržišta ispod te razine, nastavak daljnjeg rasta tržišta bit će doveden u pitanje“, zaključuje Erdeljac.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙