FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na stabilizaciju tržišta

Autor: scvi
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u blagom plusu, ukazujući na moguću stabilizaciju trgovanja na Wall Streetu nakon jučerašnjeg snažnog skoka cijena nafte koji je izazvao velike rasprodaje dionica.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na dobitku 24 boda, a tehnološki Nasdaq 5,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 3 boda, te je gotovo jednak fer vrijednosti, matematičkoj formuli kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijena barela nafte na američkom tržištu dosegnula je psihološku razinu od 100 dolara uslijed napetosti u Libiji i na Bliskom istoku. To je ojačalo zabrinutosti investitora da bi visoki troškovi energije mogli usporiti globalni gospodarski oporavak.

U intervjuu za američku TV postaju CNBC Warren Buffet, predsjednik uprave investicijske tvrtke Berkshire Hathaway izjavio je da tržišta anticipiraju moguće nestašice nafte u budućnosti.

„Ova psihološka razina cijene nafte, bude li se održala, mogla bi potrošače navesti na oprezniju potrošnju. Smanje li značajnije svoju potrošnju, to bi moglo zaustaviti ovaj slabašan gospodarski oporavak“, smatra Kim Caughey Forrest, analitičarka pri Fort Pitt Capital Groupu.

U većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Applea, jer se taj tehnološki gigant sprema objaviti drugu verziju svog popularnog iPad tablet računala.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će pozornost investitora privući izvješće o zapošljavanju nezavisne agencije ADP. Procjenjuje se da će ono pokazati kako je u veljači u američkim privatnim tvrtkama bilo otvoreno 175.000 novih radnih mjesta.

Na europskim burzama cijene dionica i dalje su minusu. Zbog nestabilne situacije u Libiji i na Bliskom istoku.

Londonski Ftse indeks u minusu je 0,5 posto, na 5.906 bodova, frankfurtski DAX 0,6 posto, na 7.179 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 4.039 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙