FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori bez jasnih smjernica

Autor: scvi
NEW YORK, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi tek blago osciliraju uoči početka današnjeg trgovanja na Wall Streetu jer investitore brine da su cijene dionica sada već previsoke, no kasnije tijekom dana tržište bi mogli pokrenuti podaci o prometu u američkoj maloprodaji.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 11 bodova, a tehnološki Nasdaq 0,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je bez promjena, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica umjereno porasle, no uz vrlo mršav obujam, što ukazuje da je uzlet cijena dosegnuo vrhunac nakon što je S&P 500 ojačao 13 posto od kraja prosinca.

Nove smjernice investitorima mogao bi pružiti podatak o prometu u američkoj maloprodaji u siječnju. Ekonomisti procjenjuju da je promet u maloprodaji prošloga mjeseca porastao 0,6 posto, kao i u prosincu.

Ekonomist pri Avalon Partnersu Peter Cardillo očekuje da će taj podatak potvrditi sliku umjerenog poboljšanja američkog gospodarstva, koja je u proteklome razdoblju poduprla uzlet cijena dionica.

„Ne očekujem dana niti da tržište kolabira niti da ostvari veće dobitke, ali vjerujem da smo na pragu još jednog pozitivnog trgovinskog dana“, kaže Cardillo.

Od ostalih pokazatelja, danas će biti objavljeni i podaci o cijenama roba pri uvozu i izvozu te indeks industrijske proizvodnje njujorškog Feda za veljaču.

Sezona objava poslovnih rezultata jenjava, no još se očekuju izvješća pojedinih većih kompanija poput Della. Ekonomisti procjenjuju da je Dell ostvario zaradu u zadnjem lanjskom tromjesečju od 37 centi po dionici, 9 centi više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Od poslovnih vijesti, danas bi Deutsche Boerse i NYSE Europe mogli najaviti spajanje, čime će nastati najveći svjetski burzovni operater.

Na europskim burzama cijene dionica u blagom su plusu, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija, među kojima britanske banke Barclays i francuskog proizvođača hrane Danonea.

Pariški CAC trenutno je u plusu 0,47 posto, na 4.115 bodova, frankfurtski DAX 0,07 posto, na 7.402 boda, dok je londonski Ftse indeks u minusu 0,12 posto, na 6.052 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙