FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetost na Bliskom Istoku podupire cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 10. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na tržištu u Londonu zbog političkih napetosti na Bliskom Istoku i glasina da je saudijski kralj Abdullah ozbiljno bolestan dok su američko tržište pritisnule visoke zalihe.

Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu porasle su za 55 centi na 102,37 dolara. Na američkom tržištu bile su niže 21 cent, te se barelom trgovalo po 86,50 dolara.

Iako nije potvrđeno izvješće jedne bliskoistočne novinske organizacije da je saudijski kralj u srijedu umro, cijene u Londonu naglo su skočile nakon objave te informacije više od jednog dolara.

Razlika naprema cijenama u SAD-u dosegnula je u četvrtak novi rekord, premašivši 16 dolara za barel, nakon što su neočekivano velike američke zalihe pritisnule cijene u SAD-u.

"Zalihe su vrlo visoke u SAD-u i to izolira cijene na američkom tržištu od geopolitičkih rizika, dok cijene u Londonu reagiraju na ono što se događa na Bliskom Istoku ", rekao je Christophe Barret, analitičar banke Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Američke zalihe benzina dosegnule su prošlog tjedna najvišu razinu u 20 godina, nadmašivši procjene analitičara.

Očekuje se da će potražnja za naftom u četvrtom tromjesečju 2011. dosegnuti rekordnih 90 milijuna barela dnevno, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), povisivši prognozu rasta potrošnje. Pritom u IEA-i napominju da bi rast proizvodnje OPEC-a i velike zalihe nafte u razvijenim gospodarstvima trebali ograničiti daljnji rast cijena nafte, čak i u slulčaju da potražnja ove godine dosegne povijesnu razinu.

Unatoč miješanim signalima, prognoza većeg rasta potražnje za naftom u konačnici podržava cijene, s obzirom na bojazan da bi se nemiri na Bliskom Istoku mogli intenzivirati ili proširiti na susjedne zemlje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 96,93 dolara, skočivši za 81 cent u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙