FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat i američke zalihe podigli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 9. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u srijedu porasle na međunarodnim tržištima, poduprte padom zaliha u SAD-u i obnovljenom nervozom zbog mogućeg ograničenja opskrbe povezano s nemirima u Egiptu.

Na londonskom tržištu cijene su porasle za 71 cent na 100,63 dolara za barel. Na američkom tržištu bile su u plusu 34 centa i iznosile su 87,26 dolara.

Razlika između cijena na londonskom i američkom tržištu dosegnula je u srijedu rekordnih 13,39 dolara za barel.

Veliki prosvjedi u Egiptu nastavili su se u srijedu a tržište je nervozno zbog njihovog mogućeg utjecaja na promet Sueskim kanalom, koji se u utorak odvijao bez zastoja usprkos štrajku 3.000 radnika u tvrtkama u vlasništvu uprave Sueskog kanala.

"Cijene u Londonu i dalje odražavaju zabrinutost tržišta zbog Egipta i Sueskog kanala. Opskrba Europe tim kanalom snažnije će utjecati na cijene od opskrbe SAD-a", kazao je Tony Nunan, pomoćnik generalnog direktora kompanije Mitsubishi u Tokiju.

Dodatnu potporu cijenama pružili su tjedni podaci Američkog naftnog instituta (API), koji su u utorak pokazali neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u, kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Američka vlada objavit će podatke o zalihama tijekom dana. Analitičari u anketi Reutersa prognozirali su da će podaci pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,4 milijuna barela.

Pritom Jakob i analitičari iz Mizuho Corporate Banka napominju da bi aktualni rast cijena nafte mogao biti ograničen zbog nabujalih zaliha sirove nafte i dugoročnog utjecaja na potražnju opetovanog kineskog podizanja kamata.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 96,12 dolara, što znači da su ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙