FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se dobro raspoloženje na europskim tržištima dionica

Autor: gvla
LONDON, 16. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Dobro raspoloženje na europskim tržištima dionica i u srijedu su podupirali uglavnom dobri poslovni rezultati tvrtki ali je rast indeksa bio ograničen zbog razočaranja njemačkim Daimlerom.

U takvim okolnostima indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,6 posto na 6.072 boda. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti neznatnih 0,1 posto i dosegnuo je 7.410 bodova, dok je CAC indeks pariške burze bio u plusu 0,8 posto i iznosio je 4.141 bod.

Među dobitnicima danas se ističu banke. Tako je francuska banka Societe Generale ojačala 4,7 posto nakon što je izvijestila o oporavku dobiti u četvrtom tromjesečju.

Tražile su se i dionice proizvođača hrane i pića, nakon što je treći po veličini svjetski proizvođač piva Heineken ugodno iznenadio analitičare prošlogodišnjim poslovnim rezultatima. Njegova dionica poskočila je tako 4,4 posto.

Među dobitnicima našao se i francuski farmaceutski div Sanofi-Aventis čije su dionice ojačale 3,4 posto nakon najave da je prihvaćena njegova uvećana gotovinska ponuda od 20,1 milijardi dolara za kupnju američkog Genzyme Corpa.

Raspoloženje ulagača podiglo je i mjesečno izvješće o inflaciji britanske središnje banke koje je pokazalo da, budu li kamatne stope rasle prema tržišnim očekivanjima, postoji jednaka mogućnost da britanska inflacija za dvije godine bude iznad kao i ispod ciljane 2-postotne razine te banke.

"Tržište je izvješće o inflaciji BoE interpretiralo pozitivno, no tek će se vidjeti koliko dugo će taj optimizam trajati, budući da se večeras očekuje objava izvješća sa siječanjskog sastanka američkog povjerenstva za monetarnu politku", upozorava strateg tvrtke Charles Stanley Jeremy Batstone-Carr.

"Izvješće bi moglo ponuditi neke smjernice o normalizaciji monetarne politike, što bi moglo izazvati kolebanja na tržištima", dodaje.

Na strani gubitnika ističu se dionice automobilskih kompanija. Daimler je oslabio 3,3 posto nakon razočaravajućeg izvješća o dobiti za četvrto tromjesečje.

Gubitke je ubilježio i rudarski div BHP BIlliton, sliznuvši 1,7 posto nakon manjeg od očekivanog povećanja polugodišnje dividende.

Na Tokijskoj burzi, Nikkei indeks ojačao je 0,6 posto na 10.808 bodova.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙