FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački ZEW i poslovni rezultati oraspoložili ulagače na europskim tržištima

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi porasli su u utorak budući da su ulagače ohrabrili njemački gospodarski pokazatelji i poslovna izvješća kompanija, ponajprije britanske banke Barclays i francuskog prehrambenog diva Danonea.

Indeks Frankfurtske burze DAX blago je porastao, za 0,1 posto na 7.405 bodova. Pariški CAC bio je na nešto većem dobitku, od 0,4 posto, i iznosio je 4.113 bodova. Londonski Ftse neznatno je pak izgubio na vrijednosti, kliznuvši 0,1 posto na 6.053 boda.

Ulagače je ohrabrio indeks gospodarske klime u Njemačkoj ZEW, koji je u veljači očitovao optimizam glede oporavka najvećeg europskog gospodarstva, iako je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, na 15,7 bodova.

"Umirile su nas brojke instituta ZEW za Njemačku, a isti je bio učinak i podataka o kineskoj inflaciji dok je inflacija u Britaniji bila u skladu s očekivanjima", zaključio je Philip Isherwood iz Evolution Securitiesa.

Među vodećim su dobitnicima u utorak bile banke, pa je tako britanski Barclays dobio na vrijednosti 3,8 posto nakon što joj je dobit u prošloj godini porasla iznad očekivanja.

Dobicima se izdvajao i prehrambeni sektor, također zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima tvrtki. Pritom je dionica francuskog Danonea ojačala 3,5 posto, budući da je prodaja tvrtke u 2010. nadmašila očekivanja a i ciljevi za 2011. ambiciozniji su nego što su analitičari predviđali.

Najslabiju izvedbu bilježile su pak rudarske tvrtke, uz prosječan pad vrijednosti dionica od 1,6 posto. Pritom je dionica Anglo Americana oslabila 2,4 posto nakon što joj je Citigroup snizio investicijski rejting.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u blagom plusu, od 0,2 posto, na 10.746 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙