FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki i rudarski sektor poduprli europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su poskočili u optimističnom ozračju među ulagačima nakon objave ohrabrujućih podataka iz gospodarstva eurozone, pri čemu im je veća podrška stizala od tehnoloških i rudarskih dionica.

Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju ojačao 0,93 posto, na 5.917 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku oko jedan posto, popevši se na 7.148 bodova, dok je pariški CAC dosegnuo 4.042 boda, ojačavši 0,93 posto.

Ulagače su ohrabrili najnoviji podaci iz eurozone o većem od očekivanog ubrzanju aktivnosti proizvodnog sektora u siječnju, koji očituju poboljšanje situacije u gospodarstvima u rubnom dijelu eurozone, izuzev Grčke.

Od sektora dobitnika ponajviše se isticao onaj tehnološki, predvođen tvrtkom Autonomy, čije su dionice poskočile 6,9 posto nakon što su mu prihodi nadmašili očekivanja.

Podršku dionicama toga sektora pružili su snažni rezultati poslovanja divova industrije čipova, britanskog ARM Holdingsa i njemačkog Infineona.

Dionice Infineona ojačale su 1,7 posto nakon što je podigao prognoze za cijelu fiskalnu godinu koja u toj njemačkoj kompaniji završava krajem rujna 2011., slijedom snažnih rezultata poslovanja u prvom fiskalnom tromjesečju, odnosno u razdoblju od listopada do prosinca.

Dionice britanskog konkurenta ARM-a dobile su na vrijednosti 2,7 posto, zbog objave 47-postotnog rasta dobiti u četvrtom tromjesečju, poglavito zahvaljujući izrazitijem rastu prodaje pametnih telefona i tablet računala.

"Na tržištu je prisutan optimizam s obzirom da kompanije izvješćuju o dobrim brojkama", kazao je Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg tržišta dionica u Deutsche Postbanku u Bonnu.

"Rezultati poslovanja kompanija bit će pokretač jačanja dionica, ukoliko ne dođe do eskalacije situacije na Bliskom Istoku, potaknute nemirima u Egiptu", dodao je.

Ojačale su i dionice rudarskog sektora, poduprte poskupljenjem bakra na nove rekordno visoke razine. Eurasian Natural Resources, Kazakhmys i Vedanta Resources neki su od dobitnika, s rastom cijena dionica od 3,4 do 4,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,36 posto, na 10.274 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙