FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača na europskim burzama zbog nemira u Libiji

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli pod pritiskom jačanja zabrinutosti u vezi političke stabilnosti u zemljama-proizvođačima nafte nakon eskalacije nemira u Libiji proteklog vikenda, koji su nagnali ulagače da smanje izloženost riziku.

Tako se indeks londonske burze Ftse spustio za 0,25 posto, na 6.068 bodova, frankfurtski DAX za 0,68 posto, na 7.376 bodova, a pariški CAC za 0,76 posto, na 4.125 bodova.

Najnoviji u nizu protuvladini prosvjedi na ulicama libijskog glavnog grada Tripolija, uz eskalaciju nemira u zemljama u okruženju, potaknuli su zabrinutosti u vezi isporuka nafte i posljedica po europske poslovne interese u regiji.

"Libija ima značajnije rezerve nafte od Egipta i prisutne su neizvjesnosti u vezi isporuka. Tržišta ne vole neizvjesnost," kazao je Bernard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu.

U takvom ozračju izrazitije su oslabjele dionice talijanske energetske tvrtke ENI, čije su poslovne operacije raširene u Libiji, i to za 3,7 posto zbog zabrinutosti od posljedica socijalnih nemira u toj sjevernoafričkoj zemlji. Glasnogovornik tvrtke kazao je zasad da se u proteklih 24 sata proizvodnja uobičajeno odvijala.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice austrijske kompanije OMV, koje su pojeftinile 2,7 posto također zbog zabrinutosti vezanih uz njezino poslovanje u Libiji.

Pojedine dionice bile su pak pod pritiskom objave poslovnih rezultata. Tako je danski proizvođač piva Calsberg zabilježio pad cijena dionica od 2,1 posto nakon što je izvijestio o neočekivanom padu operativne dobiti u četvrtom tromjesečju.

Slabost na tržištu dijelom su ipak uspjeli ublažiti najnoviji podaci iz eurozone koji svjedoče o ubrzanju gospodarskih aktivnosti, pri čemu su u privatnom sektoru aktivnosti porasle brže nego što se očekivalo za ovaj mjesec.

Loše raspoloženje donekle je ublažio i najnoviji pokazatelj poslovne klime uu Njemačkoj. Riječ je o Ifo indeksu poslovnog povjerenja za veljaču koji je porastao deveti mjesec zaredom, popevši se na 111,2 boda, sa 110,3 boda u mjesecu ranije.

Među rijetkim dobitnicima bila je pak grčka banka Alpha Bank, sa skokom cijena dionica od 12,5 posto, budući da se nastavila trgovina njezinim dionicama nakon što je odbila ponuđača National Bank of Greece (NBG). Dionice NBG-a ojačale su 2,5 posto.

Ulagači ne očekuju smjernice s druge strane Atlantika budući da su američka tržišta danas zatvorena zbog praznika.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 0,14 posto, na 10.857 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙