FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri u Libiji pritišću i dalje europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 2. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su pali, budući da ne jenjaju bojazni da bi politički nemiri na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi mogli dovesti do nepopustljivo visokih cijena energije i time naštetiti globalnom gospodarskom oporavku.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse pao za 0,46 posto, na 5.908 bodova, frankfurtski DAX se spustio za 0,55 posto, na 7.183 boda, dok je pariški CAC smanjen za 0,7 posto, na 4.037 bodova.

U okolnostima nastavljenih napetosti u Libiji, cijene sirove nafte na londonskom tržištu danas su premašile 115 dolara, što su njezine najviše razine u posljednje dvije i pol godine.

Rast cijena sirove nafte ponajviše je pogodio proizvođače automobila i zrakoplovne kompanije. Pritom su dionice Daimlera oslabjele 3,7 posto a Lufthanse za 2,2 posto.

"Ne bih trenutno želio biti u sektoru zrakoplovnih kompanija ili Thomasu Cooku, ili bilo kojem drugom sektoru koji pogađaju više cijene nafte", kazao je jedan fond menadžer u Londonu.

Među najvećim gubitnicima izdvaja se reosiguravatelj Swiss Re, čije su dionice pale za 2,5 posto, nakon što je objavio da očekuje da će mu odštetni zahtjevi vezani uz nedavni razorni potres na Novom Zelandu iznositi ukupno oko 800 milijuna švicarskih franaka.

Od rijetkih dobitnika izdvaja se pak njemački proizvođač sportske opreme Adidas, s rastom cijena dionica od 1,9 posto, s obzirom da je podigao ciljane prihode za 2011., ističući rast na tržištima u nastajanju.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 2,43 posto, na 10.492 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙