FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi bez jasnih smjernica

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, poglavito zahvaljujući većoj zabrinutosti ulagača u vezi gospodarskog oporavka s obzirom na opetovano povećanje kamatnih stopa u Kini.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,2 posto, na 6.038 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u neznatnom plusu, popevši se na 7.288 bodova, dok je blago kliznuo pariški CAC i iznosio 4.088 bodova.

Veću uznemirenonost ulagača u vezi globalnog gospodarskog oporavka izazvala je vijest o novom povećanju kamatnih stopa u Kini.

"Dionice su oslabjele zahvaljujući vijestima iz Kine, tržište je pregrijano i suočeno s inflatornim pritiscima", kazao je Philippe Gijsels, čelnik istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

Rudarske dionice, podložne oscilacijama uvjetovanim promjenama u gospodarskom okruženju, našle su se pod pritiskom, pri čemu su Anglo American, Kazakhmys i Eurasian zabilježili pad cijena dionica od oko dva posto.

Iznimka u tome sektoru bili su Xstrata i ArcelorMittal, čije su dionice poskupjele 1,3 odnosno 3,8 posto, nakon objave snažnih rezultata poslovanja.

Na raspoloženje na tržište popriličan utjecaj imaju poslovna izvješća kompanija.

"Očekuje se da će ozračje najvećim dijelom biti uvjetovano rezultatima kompanija", kazao je Manoj Ladwa, viši trgovac u londonskom ETX Capitalu.

Od pojedinačnih gubitnika posebno se izdvaja francuski proizvođač Thales, čije su dionice pale za 2,7 posto nakon što je britanska vlada odustala od planova o nabavi novog tipa helikoptera za potragu i spašavanje. Konzorcij koji uključuje Thales bio je preferirani ponuđač.

Najveći sektor dobitnik bio je pak onaj automobilske industrije, na čelu s njemačkim BMW-om, čije su dionice ojačale 3,7 posto. Dobitnicima se pridružio i Peugeot, s rastom cijena dionica od 2,3 posto.

Od bankovnih dionica posebno se isticala ona švicarskog UBS-a, nakon što je izvijestio kako očekuje snažan priljev novih klijenata u 2011. Dionice su joj poskupjele 1,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,4 posto, na 10.635 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙