FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni rezultati i Portugal pritisnuli europske burze

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su pali, pritisnuti slabijim od očekivanih rezultatima poslovanja nekih većih kompanija poput Credit Suissea, a lošem raspoloženju pridonijeli su i nove zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

Londonski Ftse indeks oslabio je tako 0,94 posto, na 5.995 bodova. Frankurtski DAX spustio se za 0,4 posto, na 7.292 boda, dok je pariški CAC oslabio za 0,8 posto, na 4.057 bodova.

Dionice Credit Suissea pojeftinile su četiri posto nakon što je dobit švicarskog zajmodavca u četvrtom tromjesečju bila slabija no što se očekivalo.

Pritisaka nije bila pošteđena ni Danske Bank, čije su dionice potonule 10,3 posto slijedom objave planova o pribavljanju novog kapitala u iznosu od 20 milijardi danskih kruna. Izvijestila je ujedno o dobiti u četvrtom tromjesečju koja nije ispunila očekivanja tržišta.

Lošem ozračju dodatno je pridonijela vijest da je kamatna stopa, ili prinos na 10-godišnje portugalske obveznice porastao iznad 7,4 posto, što je daleko iznad razine od sedam posto koju mnogi smatraju neodrživom.

"Rast prinosa po portugalskim obveznicama ponovno je uznemirio neke trgovce", kazao je viši trgovac u ETX tradingu, Markus Huber. "To je pored nešto lošijih poslovnih rezultata od očekivanja, poput onih Credite Suissea, pogoršalo raaspoloženje na tržištima", dodao je.

Zabrinutosti oko dugova u rubnom dijelu eurozone pritisnule su dionice tamošnjih zajmodavaca, uključujuči španjolske banke Banco Santander i BBVA, čije su dionice oslabjele 2,8 odnosno 2,5 posto.

Na strani dobitnika se isticala Deutsche Boerse, čije su dionice ojačale 4,5 posto nakon vijesti da je u uznapredovalim pregovorima o kupnji konkurentskog NYSE Euronexta.

Za nove smjernice ulagači će pratiti novi niz američkih gospodarskih pokazatelja, poput onih o novim zahtjevima za naknade za nezaposlene.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,11 posto, na 10.605 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙