FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski prosvjedi izlika za dobitonosne prodaje na europskim tržištima

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 22. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su nastavili gubiti na vrijednosti, jer su napetosti u Libiji pojačale strahove od daljnjeg širenja nemira u regiji, nagnavši ulagače na dobitonosne prodaje dionica.

Tako je indeks londonske burze Ftse smanjen 0,81 posto, na 5.965 bodova, a pariški CAC za 1,36 posto, na 4.041 bod. Frankfurtski DAX je ostao gotovo nepromijenjen, kliznuvši 0,02 posto, na 7.320 bodova.

"Svjedočili smo prilično snažnom oporavku od početka godine, a rastuće napetosti u arapskim zemljama ulagači koriste kao izliku za dobitonosne prodaje", kazao je Jacques Henry, analitičar u Louis Capital Marketsu u Parizu.

"Zdravo je za tržište da uzmu predah nakon tako snažnih dobitaka, a čim popusti kriza u Libiji, dionice bi trebale nastaviti jačati".

Najveći gubitnici bile su dionice zrakoplovnih kompanija, pogođene strahovima od rasta troškova goriva temeljem skoka cijena sirove nafte na svjetskim tržištima, kao i bojaznima da će kriza u arapskim zemljama naštetiti turizmu.

Dionice Air France-KLM-a, Lufthanse i IAG-a, nastalog spajanjem British Airwaysa i španjolske Iberije, redom su oslabjele u rasponu od 2,4 do 3,3 posto.

"Entuzijastični ulagači su smetnuli s uma rizike na tržištima u nastajanju i onima tek otkrivenima. To je poziv na uzbunu", kazao je trgovac na pariškoj burzi.

"Učinci nemira u Tunisu gotovo se nisu osjetili, ali Libija je druga priča. Tamo su ulozi daleko veći i golemi rizici prijete nizu kompanija kao što je talijanski Eni. Ne znamo kako će sve to završiti", dodao je.

Dionice turoperatora Thomasa Cooka u takvom su ozračju oslabjele 3,4 posto.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice naftnih kompanija, s obzirom na njihovu izloženost u arapskim zemljama, unatoč skoku cijena nafte. Tako su dionice BP-a, Totala i Repsola bile na gubitke u rasponu od 1,1 do 2,1 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,78 posto, na 10.664 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙