FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni i EU27 u siječnju je blago umanjena u odnosu na mjesec ranije, priopćio je središnji europski ured za statistiku Eurostat. U eurozoni je tako stopa nezaposlenosti u siječnju neznatno oslabjela na 9,9 posto, s 10,0 posto u prosincu. U 27 članica Europske unije umanjena je na 9,5 posto, s 9,6 posto u mjesecu ranije, priopćio je Eurostat. Usporedbe radi, u siječnju 2010. stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 10,0 posto a u EU27 9,5 posto. Eurostat procjenjuje da je u prvom ovogodišnjem mjesecu u EU27 bez posla bilo 23,048 milijuna ljudi, od čega 15,775 milijuna u eurozoni. U usporedbi s prosincem 2010. broj nezaposlenih umanjen je za 43.000 u EU27, te za 72.000 u eurozoni. U usporedbi sa siječnjem godine ranije, broj nezaposlenih porastao je za 99 tisuća u EU27, dok je u eurozoni ostao gotovo nepromijenjen.

LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u eurozoni dosegnula je u veljači 2,4 posto, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda Eurostat. Usporedbe radi, u siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 2,3 posto, navodi se u priopćenju Eurostata. Ciljana razina ECB-a za očuvanje stabilnosti cijena koja je temelj zdravog gospodarskog rasta iznosi dva posto. Konačni podaci o godišnjoj stopi inflacije za veljaču u eurozoni, Europskoj uniji u cjelini i njezinim pojedinim članicama bit će objavljeni 16. ožujka.

WASHINGTON - Kontinuirano razdoblje viših cijena nafte značajno će utjecati na gospodarstva u razvoju, ali vjerojatno neće ugroziti njihov snažan oporavak u razdoblju nakon financijske krize, kazao je visoki dužnosnik Svjetske banke (WB), direktor WB-a za svjetsko gospodarstvo Andrew Burns. "Ako cijene ostanu na visokoj razini dulje vrijeme, primjerice godinu dana, tada će utjecaj na BDP biti značajan i mjerljiv, ali nije vjerojatno da će biti dovoljno snažan da zaustavi oporavak gospodarskog rasta koji primjećujemo u zemljama u razvoju", rekao je Burns u intervjuu za agenciju Reuters. Svjetska banka pomno prati rast cijena nafte zato što bi skuplje gorivo, uz aktualne visoke cijene hrane, moglo gurnuti još više ljudi širom svijeta u ekstremno siromaštvo.

BRUXELLES - Stopa rasta gospodarstva eurozone ove bi godine trebala iznositi 1,6 posto a EU-a 1,8 posto, objavila je Europska komisija u najnovijim projekcijama. Time je EK za 0,1 postotni bod uvećala jesenje procjene stope rasta za ovu godinu, navodi se dalje u međuprognozama Bruxellesa. Očekivane stope rasta blago su podignute temeljem ažuriranih podataka za sedam najvećih gospodarstava EU-a, Francusku, Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Poljsku, Španjolsku i Veliku Britaniju, koje čine 79 posto BDP-a EU-a i gotovo 83 posto BDP-a eurozone. S obzirom na skok cijena energenata i roba u proteklih nekoliko mjeseci, Komisija je za ovu godinu također podigla procijenjenu stopu inflacije. Za eurozonu tako za 2011. prognozira stopu inflacije od 2,2 posto, nasuprot ranije prognoziranih 1,8 posto. Za 27-člani EU procijenjena inflacija podignuta je također za 0,4 postotna boda te se očekuje u visini 2,5 posto, objavila je nadalje EK.

BRUXELLES - Europska unija mora svojim građanima i industriji osigurati opskrbu energijom koja ne zagađuje okoliš i pristupačne je cijene, što je ključni kriterij za buduća ulaganja, poručili su europski ministri energetike okupljeni na sastanku u Bruxellesu. Nuklearna energija potvrđena je na sastanku kao jedan od mogućih izvora energije, zajedno s obnovljivim izvorima i plinom, u perspektivi Europske unije s manjom emisijom CO2. Europska unija postavila je na području energetike tri cilja do 2020., a to su smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto i ušteda energije od 20 posto. Prva dva cilja gotovo su ispunjena, no treći je još daleko od cilja. Po Komisiji, EU bi mogao ostvariti tek polovicu planiranog.

LUXEMBOURG - Osiguravajuće tvrtke ne smiju uzimati u obzir spol osiguranika prilikom određivanja premija osiguranja ili njihova isplaćivanja, odlučio je Europski sud pravde. Presuda bi mogla povećati troškove osiguranja za žene i povećati njihove mirovine, ali bi isto tako mogla biti nepovoljna za muškarce i imati velike posljedice za osiguravateljski sektor. "Uzimanje u obzir spola osigurane osobe kao faktora rizika u ugovorima o osiguranju je diskriminacija", kaže se u presudi. "Pravilo unisex premija stupit će na snagu 21. prosinca 2012.", odlučio je Sud. ECJ je prihvatio mišljenje svoje nezavisne odvjetnice Juliane Kokott iz rujna prošle godine da različit tretman žena i muškaraca prilikom određivanja njihova statističkog rizika nije u skladu s europskim zakonima.

BERLIN - Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj kliznula je u veljači nakon što je popustila oštra zima, a najveće europsko gospodarstvo nastavilo stvarati nova radna mjesta, pokazali su službeni podaci. Sezonski neusklađena stopa nezaposlenosti pala je u veljači na 7,9 posto, s osam posto u siječnju, pri čemu je bez posla ukupno bilo 3,317 milijuna građana, objavila je njemačka Savezna agencija za rad (BAA). Sezonski usklađeni podaci pokazuju pad broja nezaposlenih u veljači za 52 tisuće u odnosu na prethodni mjesec, što je gotovo dvostruko više no što su ekonomisti očekivali. Time je sezonski usklađena stopa nezaposlenosti u veljači pala na 7,3 posto, sa 7,4 posto koliko je iznosila u siječnju.

TOKIO - Nezaposlenost u Japanu stagnirala je u siječnju, ali je potrošnja kućanstava kliznula četvrti mjesec zaredom, pokazali su objavljeni podaci, ocrtavajući izazove s kojima se suočava treće po veličini svjetsko gospodarstvo. Stopa nezaposlenosti ostala je u siječnju nepromijenjena na 4,9 posto, u skladu s prognozama, ali je omjer ponuđenih radnih mjesta i kandidata najpovoljniji od siječnja 2009. Potrošnja kućanstava pala je pak u prvom ovogodišnjem mjesecu za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, signalizirajući slabu domaću potražnju i dodatno ističući snažno japansko oslanjanje na izvoz.

PEKING - Proizvodne aktivnosti u kineskoj industriji pale su u veljači na najnižu razinu u sedam mjeseci zbog smanjenih narudžbi iz inozemstva, a rastući pritisak troškova dodatno povećao zabrinutost zbog inflacije, pokazala je nezavisna anketa. Kineski indeks menadžera nabave koji izrađuje britanski bankovni div HSBC pao je u veljači na 51,7 bodova, s 54,5 bodova u siječnju, priopćeno je iz te banke. Anketa vlade u Pekingu također je pokazala klizanje industrijske proizvodnje u veljači, i to na najnižu razinu u šest mjeseci od 52,2 boda, s 52,9 bodova u siječnju, priopćilo je Kinesko udruženje za logistiku i nabavu (CFLP). Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast dok one niže pokazuju pad proizvodnje.

SEUL - Južna Koreja zabilježila je u veljači 2,85 milijardi dolara trgovinskog viška, čime je njezina trgovinska bilanca pokazala plus trinaesti mjesec zaredom, pokazuju u utorak objavljeni službeni podaci. Preliminarni podaci pokazuju blagi pad viška u odnosu na revidirane podatke za siječanj koji sada pokazuju južnokorejski plus u trgovinskoj razmjeni sa svijetom u visini 2,92 milijarde dolara, objavilo je ministarstvo gospodarstva. Izvoz je u veljači porastao za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je uvoz uvećan za 16,3 posto.

BEČ - Libijski polozi u austrijskim bankama vrijedni su više od milijardu eura, izvijestio je guverner austrijske središnje banke, a ta je banka donijela odluku o zamrzavanju imovine Moamera Gadafija i ostalih njemu bliskih osoba u skladu sa sankcijama Europske unije. "U austrijskim bankama imamo pologe iz Libije u vrijednosti većoj od milijardu eura", rekao je Ewald Nowotny za austrijsku javnu mrežu OFR1. No, nije rekao pripada li taj iznos libijskom čelniku Moameru Gadafiju ili nekom od njegovih 25 bliskih suradnika na koje se, nakon gušenja narodne pobune u Libiji, odnosi odluka EU-a o blokadi imovine. Ne zna se kolika je ukupna vrijednost libijske imovine u Austriji.

MILANO - Najveća talijanska banka UniCredit, u kojoj libijske vlasti drže 7,5 posto udjela, potvrdila je da pomno prati situaciju u svjetlu novih sankcija UN-a protiv Libije. "Pomno pratimo situaciju u svjetlu najnovije odluke UN-a", kazao je glasnogovornik banke, aludirajući na subotnju odluku Vijeća sigurnosti UN-a o nametanju sankcija Libiji radi zaustavljanja krvoprolića. UniCredit će morati ocijeniti hoće li odluka Vijeća sigurnosti nalagati zamrzavanje udjela libijskih vlasti u toj najvećoj talijanskoj banci koji iznosi ukupno 7,582 posto, uključujući udjele libijskog državnog stabilizacijskog fonda i libijske središnje banke. Vrijednost udjela doseže ukupno oko 2,7 milijardi eura.

MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom u utorak je pobijedio na aukciji za preuzimanje kontrole nad jednim od najvećih sibirskih plinskih polja na koje se Rusija oslanja kako bi povećala izvoz energenata u Kinu, pišu tamošnji mediji. Gazprom je preuzeo kontrolu nad poljem Kovikta u istočnom Sibiru za nešto više od 15 milijardi rubalja (375 milijuna eura), prenosi agencija RIA Novosti, pozivajući se na jednog visokog dužnosnika uključenog u tu transakciju. Radi se o udjelu koji je bio pod kontrolom tvrtke RUSIA Petrolium, podružnice britansko-ruskog ulaganja TNK-BP koje je u lipnju proglasilo stečaj. Vršitelj dužnosti izvršnog direktora RUSIA Petroliuma Aleksander Smetanin kazao je da će cijena transakcije biti objavljena u srijedu. "Aukcija je gotova i Gazprom je pobijedio", kazao je Smetanin a prenijela novinska agencija Interfax.

LONDON - Cijene barela sirove nafte ponovno su u utorak prekoračile razinu od 112 dolara za barel, poduprte zabrinutošću da bi nastavak nemira na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi mogao ugroziti opskrbu usprkos saudijskom povećanju proizvodnje. Cijene barela nafte za isporuke u travnju porasle su na londonskom tržištu za 49 centi na 112,29 dolara. Na američkom su tržištu bile u plusu 33 centa i iznosile su 97,30 dolara. Na oba tržišta cijene su prošlog tjedna skočile na najviše razine u dvije i pol godine nakon što je pobuna u Libiji rezultirala smanjenom proizvodnjom, potpirivši bojazni da bi se napetosti mogle proširiti na druge proizvođača nafte u regiji. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,50 dolara, što znači da je bila u plusu 19 centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u utorak su stagnirali, s obzirom na obnovljene zabrinutosti u vezi utjecaja skoka cijena nafte na inflaciju u kontekstu nastavljenih napetosti na Bliskom Istoku. U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse kliznuo 0,11 posto, na 5.987 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 7.293 boda a pariški CAC za 0,1 posto, popevši se na 4.114 boda. Geopolitičke napetosti na Bliskom Istoku i njihov utjecaj na cijene nafte, ključni input za većinu pokazatelja inflacije, te posljedične štete gospodarskom rastu, ostali su u fokusu tržišta, poglavito u Europi. "Cijene sirove nafte porasle su ponovno i stoga su kliznula tržišta dionica", kazao je jedan londonski trgovac.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i jučerašnjem rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio na dobitku 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle oko 0,4 posto. Porasli su i burzovni indeksi u Novom Zelandu i Tajvanu, dok se u Singapuru i Australiji kreću na rubu pozitivnog i negativnog područja. Veći pad, oko 1,2 posto, zabilježio je jutros samo južnokorejski Kospi indeks. Stabilizacija cijena nafte, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, pozitivno utječe na azijska tržišta kapitala, a ulagače je ohrabrio i jučerašnji solidan rast cijena dionica na Wall Streetu.

NEW YORK - Zahvaljujući padu cijena nafte i naznakama jačanja američkog gospodarstva, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, no ulagači su bili oprezni, pa je obujam trgovanja bio vrlo mršav. Dow Jones indeks ojačao je 95 bodova, ili 0,79 posto, na 12.226 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 1.327 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 2.782 boda. S padom cijena nafte jučer su dionice poskupile. Unatoč svim tim pozitivnim signalima, ulagači su na oprezu, pa je obujam trgovanja ponovno bio mršav.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙