FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spekulacije o tajmingu podizanja kamatnjaka ponovno pritisnule dolar

Autor: gvla
LONDON, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u ponedjeljak oslabio prema euru pod pritiskom spekulacija da će američka središnja banka Fed zaostajati za drugim središnjim bankama u podizanju kamatnih stopa radi suzbijanja inflatornih pritisaka proizišlih iz rasta cijena nafte.

Euro je prema dolaru ojačao oko 0,6 posto na 1,3845 dolara.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen, na 81,88 jena.

Analitičari ističu da će se pritisci na dolar nastaviti uoči govora čelnika Fed-a Bena Bernankea u utorak i srijedu u američkom Kongresu.

Ulagači očekuju da će Bernanke ustrajati na procjeni da gospodarski oporavak jača ali da još nije dovoljno snažan da bi osigurao osjetno poboljšanje na tržištu rada, signalizirajući time da još nije došlo vrijeme za podizanje američkih kamatnih stopa.

Ta je politika suprotna onoj Europske središnje banke (ECB) koja upozorava na inflatorne rizike. Očekuje se da će ECB-ovo monetarno povjerenstvo na ovotjednom sastanku signalizirati da priprema postupno povlačenje iz ultra-popustljive monetarne politike, otvarajući vrata podizanju kamatnjaka.

"Fed se izdvojio od ostalih središnjih banaka odlukom o nastavku vrlo popustljive monetarne politike unatoč sve boljim pokazateljima", kaže viši valutni strateg Credite Agricolea Adam Myers. "Tržište očekuje da Bernanke ponovi svoje stajalište od prije dva tjedna. Bude li tako, to će baciti posve drugačije svjetlo na Fed nego na ostale središnje banke članica G10, a to je ključni pokretač dolara".

Dok su dužnosnici ECB-a usredotočeni na posljedice ubrzavanja inflacije, Fed budno prati gospodarski rast, uz vrlo visoko postavljenu ljestvicu za prilagodbu 600 milijardi dolara vrijednog programa otkupa obveznica.

Osim uvjerenja da će niske kamatne stope umanjiti privlačnost američke imovine, dolar pogađa i rast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima, budući da ulagači strahuju da je američko gospodarstvo više izloženo višim cijenama energenata, s obziom na veću ovisnost o osobnoj potrošnji u poticanju rasta.

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak više od jednog dolara po barelu, budući da su prosvjedi u Omanu potpirili zabrinutost u vezi sa sigurnošću opskrbe s Bliskog Istoka, nakon što su previranja u Libiji snažno smanjila izvoz iz sjeverne Afrike.

"ECB strahuje da bi rast cijena sirove nafte mogao izazvati inflaciju, nasuprot Fed-ovom stajalištu da će to biti negativno za gospodarski rast. To u kratkoročnoj perspektivi povećava rizik snažnog rasta eura", ocjenjuje valutni strateg BTM-UFJ-a Lee Hardmann.

Opasnost od inflacije dodatno je pojačana nakon što su najnoviji podaci europskog statističkog ureda pokazali da je inflacija u eurozoni u siječnju iznosila 2,3 posto na godišnjoj razini, čime se približila najvišim razinama u 27 mjeseci.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙