FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političke napetosti u Libiji daju podršku dolaru i franku

Autor: gvla
LONDON, 22. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Eskalacija političkih napetosti u Libiji izazvala je u utorak rasprodaju imovine s višim prinosima i potragu za sigurnim utočištem za kapital, pa su se ulagači na međunarodnim tržištima valuta okrenuli dolaru i franku.

Euro je prema dolaru potonuo čak jedan posto, na 1,3527 dolara. Nešto više od jedan posto oslabio je i prema jenu, po 112,24 jena.

Dolar je također bio na gubitku prema japanskoj valuti, skliznuvši 0,3 posto na 82,85 jena.

Tržištima valuta proširila se averzija prema riziku nakon što je nepopustljivost libijskog čelnika Muamara Gadafija prema prosvjednicima dovela do političkih neizvjesnosti i izazvala prekid opskrbe naftom iz jednog od vodećih svjetskih izvoznika.

"Ulagači smanjuju izloženost na svim platformama", ocjenjuje valutni strateg banke SEB u Stockholmu Richard Falkenhall. "Libija je prvi vodeći svjetski izvoznik pogođen nemirima. Prošire li se na druge izvoznike, to neće biti dobar znak".

Slabljenje eura bilo je ipak ograničeno jer mu je podršku pružila izjava člana monetarnog povjerenstva Europske središnje banke (ECB) Yvesa Merscha da ga ne bi iznenadilo kad bi središnja banka uskoro promijenila stav spram inflacije.

Kada početna snažna averzija prema riziku malo jenja, pozornost ulagača preusmjerit će se na utjecaj nasilja u Libiji na kanale opskrbe naftom, kao i na mogućnost širenja političkih napetosti na Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

U potrazi za sigurnim utočištem za kapital ulagače nisu od dolara odvratile ni spekulacije da će kamatnjaci u Sjedinjenim Državama ostati na niskoj razini ni bojazni pvoezane s rastom proračunskog manjka SAD-a.

Dolar je tako ojačao i prema novozelandskom imenjaku, čak dva posto, na 74,69 američkih centi za jednovozelandski dolar.

Među dobitnicima bio je i švicarski franak, tradicionalna sigurna valuta. Tako je euro kliznuo prema franku jedan posto, na 1,2793 franaka, što je najviša vrijednost švicarske valute prema euru od druge polovine siječnja.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙