FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro razapet između potražnje i dužničke krize

Autor: gvla
LONDON, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak blago oporavio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući potražnji s Bliskog Istoka i iz Azije, no rast je bio ograničen nastavljenim pritiscima sumnji glede utvrđivanja konsenzusnog rješenja za europsku dužničku krizu.

Jedinstvena europska valuta tako je ojačala prema dolaru 0,3 posto na 1,3520 dolara.

Dolar je prema jenu skočio na 83,76 jena, najvišu razinu u osam tjedana.

Potražnja s Bliskog Istoka i iz Azije dala je poticaja rastu jedinstvene europske valute, no na tržištima i dalje vlada negativno raspoloženje prema euru koje se očituje u njegovom padu prema ostalim vodećim svjetskim valutama. Euro je tako prema švedskoj kruni potonuo na najnižu razinu u deset godina od 8,7290 kruna, te najnižu u četiri tjedna prema britanskoj funti od 83,84 penija.

"Euro je i dalje vrlo podložan promjenama raspoloženja i ovaj rast vjerojatno nije održiv", ocjenjuje valutni strateg BNP Paribasa Ian Stannard. "Nastavljaju se zabrinutosti oko bankovnog sustava, razlike u prinosima u odnosu na američke državne obveznice padaju i prisutni su svi sastojci potrebni za jačanje pritisaka na euro", dodaje.

Prinosi po obveznicama rubnih zemalja eurozone u proteklih su tjedan dana rasli zbog neizvjesnosti oko plana pomoći za zadužene članice regije, a zasad nema znakova da je dogovor ministara financija od ponedjeljka pridonio ublažavanju nervoze.

Ministri su se u ponedjeljak dogovorili o uspostavi trajnog mehanizma financijske zaštite od 2013., čiji će ukupni zajmodavni kapaciteti iznositi 500 milijardi eura, no zasad nema dogovora o jačanju kapaciteta postojećeg kriznog fonda.

"Ministri financija samo su malo zasladili planove za 2013. No, nisu se pozabavili činjenicom da Portugalu prijete ogromne naplate u travnju koje bi ga tijekom idućih nekoliko mjeseci mogle prisiliti da zatraži pomoć", upozorava valutna strateginja Rabobanka u Londonu Jane Foley.

Ulagače nije oraspoložio ni blagi rast ZEW indeksa raspoloženja njemačkih analitičara i ulagača u veljači na temelju sve čvršćeg uvjerenja u stabilnost njemačkog gospodarskog oporavka.

Dolar je pak ojačao prema jenu na krilima snažnog skoka prinosa po kratkoročnim američkim državnim obveznicama dok ulagači čekaju objavu podataka o prometu u američkoj maloprodaji te indeks proizvodnih aktivnosti u saveznoj državi New York tijekom dana.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙