FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući američki BDP zauzdao rast dolara

Autor: gvla
LONDON, 25. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak blago ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta slijedom povlačenja cijena sirove nafte s nedavnih visokih razina, ali su ulagače razočarale nove procjene vlade u Washingtonu o rastu američkog BDP-a u četvrtom tromjesečju.

Euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto na 1,3781 dolara. U istom je postotku američka valuta oslabila prema jenu, kliznuvši na 81,71 jen.

Dolaru je podršku dalo povlačenje cijena nafte s nedavno dosegnutih najviših razina u dvije i pol godine, nakon što je najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija priopćio da je spreman uskočiti i nadoknaditi pad opskrbe povezan s nemirima u Libiji.

Rast zelene novčanice zakočio je pak podatak da je američki BDP u četvrtom tromjesečju 2010. porastao za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čime je vlada u Washingtonu snizila početnu prognozu rasta u visini 3,2 posto.

Euro pak nastavlja dobivati podršku od pojačanih uvjerenja o skorom podizanju kamatnih stopa u eurozoni, nasuprot očekivanjima o nastavku popustljive monetarne politike u SAD-u.

Tako je član upravnog vijeća ECB-a i guverner njemačkog Bundesbanka Axel Weber kazao je u četvrtak da kamatnjaci u eurozoni mogu ići samo prema gore. Kandidat za čelnika ECB-a, aktualni talijanski guverner Mario Draghi kazao je pak da će središnja monetarna vlast u eurozoni morati jamčiti stabilan uteg za inflatorna očekivanja.

"Euro se držao prilično dobro u kontekstu zbivanja u sjevernoj Africi a to se može pripisati isključivo istupima ECB-a kojima se ukazuje na potrebu obuzdavanja inflacije", zaključio je Paul Mackel iz HSBC-a.

Klizanje cijena nafte pritisnulo je i švicarski franak, koji se tako spustio s rekordnih razina prema dolaru, te se njime trgovalo po 92,91 centima za dolar. Rekordno visoku vrijednost prema zelenoj novčanici franak je dosegnuo u elektroničkoj trgovini prije otvaranja burzi u petak, poskočivši na 92,29 franaka za dolar.

Euro je također bio na skromnom dobitku prema švicarskoj valuti, ojačavši 0,1 posto na 1,2800 franaka.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙