FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski je bruto domaći proizvod u u prošloj godini realno pao za 1,4 posto u odnosu na 2009. godinu, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku. U četvrtom tromjesečju prošle godine hrvatski je BDP zabilježio realni pad za 0,7 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2009. godine. Tako je nakon blagog rasta BDP-a u trećem tromjesečju prošle godine za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, u četvrtom ponovno zabilježen pad realnog BDP-a. U prvom i drugom tromjesečju prošle godine BDP je u odnosu na ista razdoblja prošle godine padao po stopi od 2,5 posto. Hrvatska je negativne stope tromjesečnog BDP-a bilježila tijekom cijele 2009. godine, a BDP je u 2009. u odnosu na 2008. realno pao za 5,8 posto. Ekonomski su analitičari očekivali pad BDP-a u prošloj godini, a projekcije su najčešće govorile o padu za oko 1,5 posto. U ovoj godini pak analitičari očekuju rast BDP-a, prosječno za 1,5 posto, a prognoze se kreću u rasponu od 1 do 1,8 posto.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak objavila je danas da je na prvu aukciju po modelu A+, na kojoj je bio ponuđen iznos od 100 milijuna kuna, pristiglo devet ponuda u iznosu od gotovo 212 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude sedam banaka i prosječna kamatna stopa za poduzetnike kretat će se od 4,09 do 4,57 posto. Prihvaćena je ponuda Hrvatske poštanske banke za iznos kvote od 22 milijuna kuna, a ta je banka ponudila najnižu maržu pa će imati i najnižu ponderiranu kamatnu stopu za poduzetnike koja iznosi 4,09 posto. HPB-u je odobrena kvota koju je i zatražio, a još su dvije banke dobile traženi iznos kvote - Hypo Alpe-Adria-Bank kvotu od 2,8 milijuna kuna s kamatnom stopom za krajnjeg korisnika od 4,39 posto, te Societe Generale-Splitska banka kvotu od 5,6 milijuna kuna s kamatom od 4,45 posto. Ponude četiri banke su odobrene u manjem iznosu od tražene kvote, a te će banke - Raiffeisebank Austria, Istarska kreditna banka Umag, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb kredite poduzetnicima po modelu A+ odobravati uz prosječnu kamatu od 4,57 posto. "Veliki broj pristiglih ponuda rezultat je smanjenja kamatne stope od strane HBOR-a s 3,8 na 2,8 posto, što je u konačnici rezultiralo i s nižim kamatnim stopama za krajnje korisnike, prosječna kamatna stopa sada iznosi 4,46 posto godišnje", ističu iz HBOR-a i najavljuju da će se zbog velikog iskazanog interesa nova aukcija HBOR-a održati u vrlo skoro vrijeme.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore traže hitan sastanak s Hrvatskom udrugom banaka na kojem bi se razgovaralo o kreditima za poljoprivrednike pod posebnim uvjetima. Iz komore navode kako je većina poljoprivrednika u problemu vraćanja kredita zbog specifičnosti poljoprivredne proizvodnje, kako analize pokazuju da je jedna od četiri godine u poljoprivrednoj proizvodnji krizna, što stvara probleme onima koji žive od poljoprivrede. Smatraju kako bi banke u svojim uvjetima kreditiranja poljoprivrede trebale ugraditi model i mogućnost da poljoprivrednik u 10 godina može barem dva puta na godinu dana prolongirati otplatu kredita uz valjan razlog tj. zbog podbačaja proizvodnje i problema koji su nastali iz objektivnih razloga. Ta prolongacija bi trebala biti osigurana sporazumom s bankom bez većih i skupih analiza koje bi dodatno opterećivale poljoprivrednike, navodi se u pismu koje je komora uputila HUB-u.

ZAGREB - Nije točno da je Mercator već prodan Agrokoru izjavili su danas iz koncerna Agrokor napominjući kako još uvijek samo razmatraju odluku o uključivanju na natječaj za stjecanje 23,3 posto dionica Pivovarne Laško u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. Time su iz Agrokora demantirali pisanje slovenskog lista Finance koji je objavio da je Mercator već prodan Agrokoru te da je posao finaliziran početkom ovoga tjedna. Špekulacije o mogućnostima da Agrokor preko dionica Pivovarne Laško postane vlasnik gotovo četvrtine najveće slovenske trgovačke kompanije Mercator opet dominiraju slovenskim medijima, uz opću ocjenu da Pahorova vlada tome nije naklonjena. Ljubljanski list Dnevnik navodi u petak da je slovenski politički vrh nenaklonjen Agrokorovom preuzimanju Mercatora, donoseći izjave više ministara. Listi napominje da se to dade razabrati i iz jučerašnje izjave premijera Boruta Pahora o nacionalnom interesu Slovenije da ima jak trgovački lanac za plasman proizvoda, pri čemu nije želio spominjati Agrokor, nego je rekao da o vlasničkoj strukturi Mercatora ne odlučuje vlada, ali da bi o tome svoje morale izreći državne regulatorne agencije.

ZAGREB - Četvrti međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Festival, koji se danas i sutra održava u Muzeju suvremene umjetnosti, okupio je 130 izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoja vrhunska vina i delicije. Posjetitelji festivala uz kupnju ulaznice mogu degustirati gotovo 500 renomiranih vina, a za gastronomski dio festivala pobrinut će se chefovi iz Švedske, Brazila, Francuske, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Festival je mjesto susreta hotelijera, ugostitelja, vlasnika restorana i vinoteka, trgovaca i distributera vina te svih zainteresiranih za vina i gastronomiju. Organizator festivala vina i gastronomije je tvrtka Laniva.

ZAGREB - Prosječne tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u veljači su u odnosu na siječanj pale za 0,5 posto, a u odnosu na prošlogodišnju veljaču niže su za 5,1 posto, pokazuje podaci CentraNekretnina. Pritom su u Zagrebu cijene u odnosu na siječanj pale za neznatnih 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, tražene cijene nekretnina u Zagrebu niže za 4,2 posto. Na Jadranu su pak snižene u odnosu na mjesec prije za 0,9 posto, a na godišnjoj su razini smanjene za 6,2 posto. CentarNekretnina je u svojoj analizi uzeo u obzir više od 530.000 traženih cijena. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u veljači je iznosila 1.823 eura/m2, što je gotovo jednako kao i prethodni mjesec (-0,1 posto), odnosno 2,7 posto niže u odnosu na veljaču 2010. Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru je 1.959 eura, što je za 0,5 posto više nego u siječnju i 0,2 posto više u odnosu na veljaču 2010. godine. Voditelj CentraNekretnina Domenico Devescovi smatra da će Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita kupcima omogućiti povoljnije uvjete za kupnju novog stana.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze oko podneva su bili u blago pozitivnom teritoriju te se čini da pronalaze tehničku podršku na sadašnjim razinama. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,42 posto, na 2.251 bodu, a Crobex10 0,5 posto, na 1.234 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom Dalekovoda, 1,5 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 2,12 posto, na 254,1 kunu. Milijunski promet ostvarila je zasad još i dionica HT-a, a cijena joj je oslabila 0,73 posto, na 284 kune. Nadomak milijunskom prometu su i dionice Belja i Dom Holdinga. Pritom je dionica Belja poskupjela 3,25 posto, a Dom Holdinga za 10 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna oslabila prema euru za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,414820 kuna. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema švicarskom franku i to za 0,83 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 1,55 posto i britanskoj funti za 2,32 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,786951 kunu, dolara 5,376954 kune, a funte 8,648029 kuna. U odnosu na tečajnu listu utvrđenu jučer, kuna je oslabila prema euru za 0,02 posto, a prema dolaru za 0,01 posto, dok je ojačala prema funti za 0,65 posto i prema franku za 0,27 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙