FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanje u Libiji drži europske ulagače na oprezu

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su pali, pritisnuti bojaznima u vezi globalnog gospodarskog rasta uslijed očekivanja daljnjeg rasta cijena nafte u kontekstu krize u Libiji.

Tako je indeks londonske burze Ftse smanjen za 0,5 posto, na 5.967 bodova, a frankfurtski DAX za 0,25 posto, na 7.299 bodova. Pariški CAC bio je pak na manjem dobitku, od 0,23 posto, popevši se na 4.059 bodova.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je austrijska naftna kompanija OMV nakon što je upozorila da bi mogla biti primorana prekinuti proizvodnju u Libiji.

"Sve oči uprte su u Bliski Istok a izjave Gadafija zabrinule su tržišta", kazao je Matt Brown, trgovac u Catalyst Marketsu. "Problem je taj da ćemo svjedočiti daljnjem rastu cijena nafte, koje će imati negativne posljedice na inflaciju i globalni rast".

Dionice OMV-a, koji je desetinu ukupne proizvodnje u 2010. ostvario u Libiji, izgubile su na cijeni za 5,4 posto, slijedom upozorenja da očekuje privremeni pad proizvodnje u Libiji, ne isključujući pritom potpuni prekid proizvodnje u toj zemlji.

Pod pritiskom viših cijena nafte bile su dionice automobilskih proizvođača, kazali su trgovci. Pritom su cijene dionice Daimlera, Renaulta i Porschea pale u rasponu do 1,2 do 3,5 posto.

"Najveći gubitnici iz sastava indeksa DAX danas su automobilske dionice, koje su tradicionalno pod pritiskom u razdobljima visokih cijena nafte. Takve bi cijene također mogle naštetiti globalnom gospodarskom rastu," kazao je Markus Huber, trgovac u ETX capitalu.

Na strani gubitnika bile su i dionice tehnološkog sektora, predvođene tvrtkom Logica, čije su dionice pojeftinile 2,8 posto nakon što je izvijestio o stagnaciji godišnjih prihoda u prošloj godini.

Od tehnoloških divova još se izdvaja američki Hewlett-Packard, koji je snizio prognoze prihoda za 2011., zbog očekivanja slabe potražnje za osobnim računalima. Njegove dionice su na burzi u Frankfurtu pale za 10,8 posto.

Na strani rijetkih dobitnika bio je bankovni sektor, predvođen francuskom bankom Natixis, čije su dionice poskupjele 3,2 posto slijedom objave dobiti koja je nadmašila očekivanja.

Od dobitnika u tome sektoru isticali su se Credit Agricole i Royal Bank of Scotland, s rastom cijena dionica od 1,9 odnosno 0,8 posto, dan uoči objave rezultata poslovanja.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,8 posto, na 10.579 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙