FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti o britanskom BDP-u pogodile europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su uglavnom oslabjeli, pritisnuti slabljenjem bankovnih dionica, na čelu sa španjolskim, te zabrinutošću ulagača nakon vijesti o neočekivanom padu aktivnosti u britanskom gospodarstvu.

Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju oslabio gotovo 0,4 posto, spustivši se na 5.921 bod. Nasuprot njemu, frankfurtski je DAX bio na sličnom je postotnom dobitku, od 0,33 posto, popevši se na 7.091bod, dok je pariški CAC bio u neznatnom plusu i iznosio 4.035 bodova.

Za loše raspoloženje ulagača dobrim je dijelom zaslužan podatak o neočekivanom padu britanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,5 posto u četvrtom tromjesečju, nakon što su obilne snježne padaline u prosincu uzele veći danak nego što su ekonomisti procjenjivali.

U bankovnom sektoru na gubitku su tako bile britanske banke Lloyds i Royal Bank of Scotland, čije su dionice oslabjele za 2,9 odnosno 2,3 posto.

Najveće gubitke pretrpjele su ipak španjolske banke, predvođene 5-postotnim padom cijena dionica Bankintera, budući da su ulagači pokušavali procijeniti hoće li novi kapitalni zahtjevi biti dovoljno strogi da se vrati povjerenje u tamošnji posrnuli financijski sektor.

Značajnije su još oslabjele i dionice tamošnjih banaka Banco Santander i BBVA, za tri odnosno 3,1 posto. Obje su posljednjih dana jačale slijedom objave vlade u Madridu da će djelomično preuzeti najslabije štedne banke.

Iz MMF-a su u utorak poručili da stvarni kapaciteti europskog kriznog fonda trebaju biti povećani i da tamošnje banke moraju biti podvrgnute strogim provjerama otpornosti na stres kako bi se pomoglo vratiti povjerenje ulagača.

Na strani rijetkih dobitnika isticao se njemački Siemens, čije su dionice porasle 1,4 posto nakon što je izvijestio o boljoj od očekivane tromjesečnoj dobiti.

Pridružio mu se i Ericsson, sa skokom cijena dionica od 3,4 posto nakon što je izvijestio o skoku prodaje opreme u četvrtom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,15 posto, na 10.464 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙