FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kliznule vrijednosti europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su uglavnom slabili, budući da su ulagači, razočarani lošijim od očekivanja rezultatima poslovanja Phillipsa, za jasnije smjernice odlučili pričekati novi niz pokazatelja s obje strane Atlantika.

Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju bio na manjem dobitku, od 0,2 posto, na 5.909 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak gotovo 0,7 posto, spustivši se na 7.016 bodova, dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen, u visini 4.016 bodova.

"Phillips je bio najveći uteg burzovnim indeksima nakon što je izvijestio o nižoj od očekivane neto dobiti u četvrtom tromjesečju, upozorivši također da će povjerenje potrošača ostati prigušeno u ovoj godini", kazao je Joshua Raymond, analitičar City Indexa.

Dionice tog diva potrošačke elektronike potonule su 6,4 posto.

Na strani gubitnika bio je i rudarski sektor, čiji je pad cijena dionica u stopu pratio pojeftinjenje metala, izazvano slabljenjem dolara. Dionice Anglo Americana i Xstrate oslabjele su pritom za 0,4 odnosno 0,3 posto.

Rijetkim dobitnicima predvodili su defanzivni sektori pića i duhana, na čelu s Diageom i British American Tobaccom, što bi moglo ukazivati na veći oprez ulagača pred novi niz pokazatelja o rastu američkog i britanskog gospodarstva čija se objava očekuje ovaj tjedan, tumači Will Hedden, trgovac u IG Indexu.

Lošem ozračju pridonijeli su siječanjski podaci londonske istraživačke tvrtke Markit o aktivnostima u sektoru proizvodnje i usluga u eurozoni, koji svjedoče o daljnjem zaostajanju rubnih gospodarstava za Njemačkom.

Većina stratega ipak smatra da najnoviji oporavak na tržištima ima dodatnog prostora. "Sezona zarada je dobra", kazao je Benard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu. "Tržište ima kratkoročnu podršku za rast", dodao je.

Optimizam u pogledu daljnjeg rasta cijena dionica dijeli i glavni ulagački strateg u Cazenove Capital Managementu, Richard Jeffrey.

"Tržišta obveznica daju smjernice dionicama. Prinosi se povećavaju i time utječu na kretanja na tržištima dionica", kazao je. Smatra da će dionice u kratkoročnom razdoblju ipak rasti budući da se nastavlja rast svjetskog gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, na 10.345 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙