FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor današnje zasjedanje započet će objedinjenom raspravom o potvrđivanju četiriju sporazuma između hrvatske Vlade i Europske komisije kojima se omogućava korištenje dijela bespovratnih pretpristupnih sredstava EU za prekograničnu suradnju Hrvatske sa Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, te za sudjelovanje u transnacionalnim programima "Jugoistočna Europa" i "Mediteran". Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, u dijelu u kojem se odnosi na RH, stajao bi nešto više od 7 milijuna kuna. Europska bi unija u tome sudjelovala s bespovratnom pomoći od 5,9 milijuna kuna, dok bi ostatak osigurali krajnji korisnici projekta i državni proračun RH. Program prekogranične suradnje s Crnom Gorom, predviđen je za Hrvatsku u iznosu od 3,6 milijuna kuna, od čega bi se 2,9 milijuna kuna pokrilo darovnicom EU. Prekogranična suradnja s BiH Hrvatsku bi koštala 8,8 milijuna kuna, a bespovratna sredstva EU pokrila bi od toga 7,4 milijuna kuna. Sudjelovanje Hrvatske u transnacionalnim programima Europske teritorijalne suradnje Europskog fonda za regionalni razvoj "Jugoistočna Europa" i "Mediteran" EU bi bespovratno financirala s 4,1 milijuna kuna. Nakon rasprave predviđeno je glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

ZAGREB

U Hrvatskoj je prošle godine izdano 10.087 odobrenja za građenje, što je za 14,1 posto manje nego 2009. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim prošle godine iznosi 29,6 milijardi kuna što je osam posto manje nego 2009. godine. Većina tog iznosa, odnosno 16,1 milijarda kuna, odnosi se na radove na zgradama, dok su radovi na ostalim građevinama vrijedni 13,5 milijardi kuna. Za zgrade je prošle godine izdano 8.629 odobrenja za građenje, a za ostale građevine 1.458.

ZAGREB

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju bile su više za 0,7 posto u usporedbi s prosincem, a u odnosu na siječanj 2010. više su za 6,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Proizvođačke cijene bez energije u siječnju su u usporedbi s prosincem više za 0,3 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2010. porasle su za četiri posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u siječnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,8 posto, a na godišnjoj za 5,1 posto. Bez energije, te cijene su u siječnju u usporedbi s prosincem bile više za 0,3 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2010. više su za 2,7 posto.

ZAGREB

Knjiga povjesničara Tvrtka Jakovine "Treća strana Hladnog rata" u kojoj iznosi temeljit pogled iznutra na Pokret nesvrstanih i način na koji je ta organizacija s više od stotinu država funkcionirala, predstavljena je sinoć u zagrebačkom Muzeju Mimara. Knjigu (782 str.) objavila je zagrebačka izdavačka kuća "Fraktura", a predstavili su je predsjednik Savjeta predsjednika Republike za vanjsku politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH i pisac predgovora Hidajet Biščević, urednik knjige Tihomir Ponoš te autor. Ističući kako se knjiga pojavljuje u godini u kojoj se obilježava pola stoljeća nastajanja i djelovanja Pokreta nesvrstanih zemalja i 20-godišnjica završetka Hladnog rata, Lončar je rekao da knjiga predstavlja izvanredan prilog proučavanju odnosa između Hladnog rata i politike nesvrstanosti. Posebno dobro obrađenim smatra poglavlja o kriznim žarištima - Bliskom istoku, Vijetnamu, Afganistanu - tamo gdje su se sukobljavali interesi blokova s legitimnim nacionalnim aspiracijama zemalja u kompleksnim regionalnim situacijama. Jakovina je kazao da je knjiga napisana na temelju velikog broja do sada uglavnom nepoznatih dokumenata i da su, uz ostalo, prikazani sukobi koji su razdirali taj pokret, a nesvrstanost predočena i kao jednu od ključnih dogmi Titove Jugoslavije.

VARAŽDIN

Prešernov dan - slovenski nacionalni kulturni praznik, svečano je sinoć obilježen u Županijskoj palači u Varaždinu u organizaciji Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, Slovenskoga kulturnog društva "Nagelj" iz Varaždina i Hrvatsko - slovenskog društva prijateljstva. Nazočne su pozdravili predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, ministar iseljeništva Republike Slovenije Boštjan Žekš te u ime organizatora predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić i predsjednik "Nagelja" Igor Šerdoner. U Varaždinskoj županiji živi 400 Slovenaca, a ove ih godine čekaju izbori za Vijeća nacionalnih manjina te za predstavnike u gradu Varaždinu i općini Cestici, gdje živi većina njih, rekla je Barbara Antolić. "U Varaždinskoj sam županiji, kao članica nacionalne manjine, odlično prihvaćena. Ovdje ljudi prihvaćaju naša nastojanja da budemo drukčiji i da njegujemo svoje običaje", dodala je. Šerdoner je rekao da je društvo "Nagelj" osnovano prije tri godine radi promicanja slovenskoga nacionalnog identiteta u varaždinskom kraju. U prigodnome kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi "Nagelja" te Obrtnički zbor iz Varaždina.

DARUVAR

U prometnoj nesreći u središtu Daruvaru sinoć je smrtno stradala pješakinja, na koju je na pješačkom prijelazu naletio osobni automobil, izvijestila je bjelovarsko-bilogorska policija.

Žena (1938. godište) je umrla u vozilu Hitne pomoći na putu do Doma zdravlja. Nesreća se dogodila u oko 19,20 sati. Očevid je u tijeku.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙