FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor nastavit će danas zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela kojima bi se omogućilo podnošenja zahtjeva za pokretanjem postupka i elektroničkim putem. Na temelju zakonskih izmjena, čije donošenje Vlada predlaže po hitnom postupku, žrtve kaznenih djela ubuduće bi zahtjev za pokretanjem postupka radi ostvarenja novčane naknade, mogle podnositi i elektroničkom poštom i usmeno na zapisnik. Time bi se Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, donesen 2008. godine, uskladio sa Zakonom o općem upravnom postupku, kojim su već predviđene takve mogućnosti. Saborsko Predsjedništvo, zajedno s predstavnicima svih parlamentarnih klubova, sutra bi poslijepodne iza zatvorenih vrata trebalo razmatrati pitanje spuštanja političkih tenzija u sabornici.

ZAGREB

Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina u večerašnjem priopćenju ukazuju na to da je Europski parlament (EP) u danas usvojenoj rezoluciji o izvješću o napretku Hrvatske izrazio i "žaljenje zbog činjenice da su Sabor i Vlada propustili uključiti u Ustav bolju zaštitu manjinskih društvenih skupina, kao što je LGBT populacija (lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe), te načelo ekološke održivosti". U zajedničkom priopćenju navode da EP "poziva vlasti da naprave korak naprijed i ustanove odgovarajuću klasifikaciju i definiciju zločina iz mržnje, osobito vezano za kaznena djela motivirana seksualnom orijentacijom, kulturnim ili etničkim identitetom". Dodaju da EP pozdravlja napredak u implementaciji zakonodavstva vezano za zločine iz mržnje, ali i upozorava da vlasti moraju odlučnije rješavati slučajeve prijetnji i netolerancije na temelju rase i seksualne orijentacije.

DUBROVNIK

U čitaonici Narodne knjižnice u Dubrovniku sinoć je predstavljen roman Torquata autorice Iris Cecilie de Corbavie. Riječ je o povijesno fantastičnom romanu koji se događa u 15. stoljeću odnosno u 1493. godini kada se odigrala bitka na Krbavskom polju, a nastao je kao produkt višegodišnjeg istraživanja obiteljske pismohrane i različitih povijesnih arhiva. Hrvatska književnica Iris Cecilia de Corbavia živi na relaciji Duesseldorf - Opatija, studirala je romanistiku i slavistiku na Filozofskom fakultetu te muzikologiju na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a u Zurichu je završila studij likovne umjetnosti i povijesti umjetnosti.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙