FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ŽENEVA/ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo u ovoj bi godini moglo porasti za 1,6 posto, a u idućoj po stopi od 2,7 posto, navodi se u utorak u izvješću Ujedinjenih naroda (UN) pod naslovom "Svjetska gospodarska situacija i izgledi u 2011." U prošloj je godini prema UN-ovim djelomičnim procjenama hrvatsko gospodarstvo zabilježilo negativnu stopu rasta od 1,7 posto, nasuprot skromnom rastu od 0,1 posto, ostvarenom u skupini tranzicijskih zemalja jugoistočne Europe. U tu skupinu UN uz Hrvatsku svrstava još i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju. U ovoj godini ta bi regija po UN-ovim procjenama trebala ostvariti prigušeni gospodarski rast od 2,5 posto, koji bi u 2012. mogao ubrzati na 3,4 posto. Za svjetsko gospodarstvo procjenjuje se rast po stopama od 3,1 posto u 2011. i 3,5 posto u idućoj godini, nasuprot procjenjene stope globalnog rasta u 2010. u visini 3,6 posto.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović pustio je danas u probni pogon generator za napajanje ispitne stanice u tvrtki Končar Energetski transformatori, kojim je Končar dobio na korištenje objekt vrijedan 111,4 milijuna kuna. Riječ je o jednom od najsuvremenijih ispitnih laboratorija koji omogućuje provedbu najsloženijih ispitivanja transformatora većih snaga i viših naponskih razina, kao i ispitivanja većeg broja transformatorskih jedinica, ističu u Končaru. Izrazivši zadovoljstvo što je, nakon što se svakodnevno suočava s tvrtkama u problemima, došao u tvrtku koja je uzor hrvatskoga gospodarstva, Josipović je naglasio važnost slanja poruke da se s domaćom pameću i radom može prodrijeti na svjetsko tržište. Važno je da se Hrvatska afirmira kao zemlja koja proizvodi, a reindustrijalizacija je jedan od strateških ciljeva hrvatskoga gospodarstva, kazao je Josipović. Predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago naglasio je kako su Končar Energetski transformatori u zadnje dvije godine izvezli čak 93 posto svojih proizvoda. Končar Energetski transformatori zajedničko su društvo Siemensa i Končar Elektroindustrije u omjeru 51 posto prema 49 posto. U ispitnoj stanici koja je danas puštena u probni pogon prvi će biti ispitan trofazni mrežni transformator vrijedan četiri milijuna eura izrađen za tvrtku ESKOM u Južnoafričkoj Republici.

ZAGREB - Na inicijativu Hrvatske udruge banaka (HUB) pri Centru za mirenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) početkom ove godine osnovan je i s radom počeo Centar za mirenje u bankarstvu kojemu se mogu obratiti svi građani, gospodarstvenici i drugi koji svoje konflikte s bankama žele u kraćem roku i znatno jeftinije nego na sudovima riješiti razgovorom i postupkom mirenja, istaknuto je na današnjem predstavljanju tog centra u HUP-u. Centar za mirenje u bankarstvu prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a njegova posebnost je da 'sukobljenim' strankama uz pomoć neutralnog certificiranog izmiritelja omogućava sporazumno mirenje i postizanje nagodbe oko određenog problema. Iako je mirenje u svijetu jedan od preferiranijih postupka rješavanja sporova, preporučuje ga i Svjetska banka, u Hrvatskoj je u svim, pa tako i u bankarskom sektoru tek u začetku, kazao je direktor HUB-a Zoran Bohaček koji vjeruje da će Centar pomoći u oživljavanju takvog postupka, tim više što u ovoj godini građanima nudi besplatno svoje usluge.

ZAGREB - Nepodmirene obveze pravnih osoba i obrtnika u Hrvatskoj su na kraju studenoga prošle godine premašile iznos od 35 milijardi kuna, što je za 829 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 9,2 milijarde kuna ili za 35,9 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju podaci Financijske agencije. Pritom je 33.065 insolventnih pravnih osoba sa 45.505 zaposlenih krajem studenoga imalo nepodmirenih naloga za plaćanje u ukupnom iznosu od 28,9 milijardi kuna, dok su neplaćene dospjele obveze 41.713 fizičkih osoba odnosno obrtnika sa 25.473 zaposlenih iznosile 6,15 milijardi kuna. Podaci Fine, koji se prenose u publikaciji "Gospodarska kretanja" Hrvatske gospodarske komore, pokazuju da i nadalje nema naznaka poboljšanja likvidnosti u realnom sektoru, u studenom 2010. iznos nepodmirenih naloga ponovno je porastao, i to za visokih 828,9 milijuna kuna na rekordnu razinu od 35,037 milijardi kuna. Novom rekordu najviše su pridonijele pravne osobe registrirane za djelatnost trgovine kojima je povećana vrijednost blokada računa za 276,6 milijuna kuna te građevinarstva s povećanjem od 166 milijuna kuna, navode analitičari Centra za makroekonomske analize HGK. Od ukupne vrijednosti novih naloga koji su došli na naplatu 44 posto se odnosi na dug pravnih osoba prema državi na temelju poreza i doprinosa, čija ukupna vrijednost sada doseže rekordnih 13,7 milijardi kuna. U odnosu na prethodni mjesec povećan je i broj poslovnih subjekata s blokiranim računima - obrtnika za 375, a pravnih osoba za 800. Time je ukupni broj poslovnih subjekata koji nisu u stanju podmirivati svoje tekuće obveze dosegao novi rekord od 74.778.

ZAGREB - Hrvatski građani i ove će godine do kraja veljače moći predavati godišnje prijave poreza na dohodak za 2010. godinu, a u tim će prijavama posljednji put moći prijaviti porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego do sada, odnosno umjesto do 12 tisuća kuna u iznosu do šest tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010. U Ministarstvu financija predviđaju da će za 2010. godinu biti podnijet moguće manji broj prijava nego prošle godine (kada ih je zaprimljeno oko 1,12 milijuna) zbog izmjena poreznih propisa. Iznos osnovnog osobnog odbitka - 1.800 kuna mjesečno, odnosno umirovljenika do 3.200 kuna mjesečno, nije se mijenjao, ali su promijenjene stope poreza na dohodak, a izmjenama Zakona propisane su prosječne porezne stope koje će se primjenjivati za obračun godišnjeg poreza na dohodak za 2010. godinu. Po podacima Ministarstva financija, Porezna uprava je za 2008. godinu zaprimila 1,09 milijuna godišnjih prijava poreza na dohodak, a po njima je povrat poreza iznosio oko 1,86 milijardi kuna, dok je za 2009. godinu zaprimljeno oko 1,12 milijuna godišnjih prijava i izvršen povrat poreza od gotovo 1,9 milijardi kuna. Za 2010. godinu predviđa se manji broj prijava od prošle godine zbog izmjena poreznih propisa, a točni podaci bit će poznati nakon isteka zakonskog roka za podnošenje godišnje porezne prijave.

ZAGREB - Tijekom studenog prošle godine u Hrvatskoj su izdana 822 odobrenja za građenje, što je za 15,4 posto manje u odnosu na studeni 2009. godine i za 4,6 posto manje nego u listopadu kada je izdano 860 odobrenja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine pak izdano je 9.113 odobrenja za građenje, što je u usporedbi s istim razdobljem 2009. godine pad za 14,4 posto. Vrijednost građevinskih radova prema odobrenjima izdanim u jedanaest mjeseci prošle godine je 25,46 milijardi kuna i na godišnjoj je razini pala za 14,1 posto. Vrijednost radova na zgradama za koje je u jedanaest mjeseci izdano 7.804 odobrenja za građenje, iznosi 14,5 milijardi kuna. Za ostale je građevine u jedanaest prošlogodišnjih mjeseci izdano 1.309 odobrenja za građenje, uz vrijednost radova od 10,95 milijardi kuna. Prema odobrenjima za građenje izdanim u jedanaest mjeseci 2010. godine predviđena je izgradnja 11.950 stanova, što je 20,3 posto manje nego u prvih jedanaest mjeseci 2009.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas su snažno porasle cijene većine dionica, predvođene skokom cijene dionice Ine na novu rekordnu razinu, a i obujam trgovanja je dvostruko veći nego jučer. Crobex indeks bio je u 12,00 sati na dobitku 1,06 posto, na 2.297 bodova i na najvišoj je razini od 14. listopada 2009., kada je iznosio 2.298 bodova. Crobex10 skočio je 1,38 posto, na novu najvišu razinu od svog uvođenja u srpnju 2009. od 1.264 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 43 milijuna kuna. Dionica Ine poskupila je 4,45 posto, na novu rekordnu razinu 3.522 kune, uz promet od gotovo 12 milijuna kuna. Ipak, najveći promet, u visini od 16,3 milijuna kuna, do podneva je ostvaren je dionicom HT-a, kojoj je cijena porasla za 1,36 posto, na 304,98 kuna. Milijunski promet ostvaren je do tada s još pet dionica -IGH, Podravke, AD Plastika, Dalekovoda, Belja, pri čemu su njihove cijene skočile između 3,1 i 7,54 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,12 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, pa srednji tečaj eura iznosi 7,393798 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar pojeftinio 0,92 posto, na 5,523531 kunu, a švicarski franak oslabio je za 0,49 posto, na 5,743202 kune po srednjem tečaju. Srednji tečaj britanske funte od 8,846372 kune niži je za 0,19 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙