FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara u pismu upućenom premijerki Jadranki Kosor, potpredsjedniku Vlade Domagoju Miloševiću i ministru prometa Božidaru Kalmeti traži zaustavljanje daljnjeg propadanja Hrvatskih željeznica. Iz Sindikata navode kako od 2.700 kilomatara pruga remont zaostaje na 1.500 kilometara. Za održavanje postojećeg stanja, bez modernizacije, godišnje je potrebno remontirati najmanje 150 km pruga i 200 skretnica, a već 20-tak godina godišnje se obnovi tek 10-tak km pruga i manje od 10 skretnica. Podsjećaju i kako su pregovarači u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU prihvatili da društva osnovana radi investicijskog održavanja i gradnje pruga, koja su u vlasništvu HŽ Infrastrukture, ne mogu sudjelovati u projektima koje sufinancira EU niti kao podizvodači. Radi svega toga broj zaposlenih u tim društvima već je smanjen za oko 40 posto, no kako nema investicija, društva i dalje bilježe gubitke i nalaze se pred stečajem, tvrde u Sindikatu. "Sve smo više uvjereni da je politika ove Vlade da nas se pusti da sve više i sve brže propadamo. Naravno, izuzetak su koridorske pruge koje će se obnavljati na zahtjev EU radi tranzita njihove robe", navodi se u pismu SHŽ-a. Sindikat ističe kako im "takav scenarij nije prihvatljiv" te da će se protiv takvog odnosa prema željeznici boriti "svim zakonom dopuštenim sredstvima". "S obzirom da željezničari od nas traže da pristupimo organizaciji štrajka i javnih prosvjeda, predlažemo da našu delegaciju žurno primi premijerka Kosor ili potpredsjednik Milošević", navodi se u pismu sindikata.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak i ABC International Bank plc (ABCIB) potpisale su jučer na Euromoney konferenciji u Beču sporazum o poslovnoj suradnji koji će doprinijeti jačanju uspostavljene zajedničke suradnje, ali i jačanju gospodarske suradnje između Hrvatske i islamskih zemalja, priopćeno je danas iz HBOR-a. Predviđena suradnja odnosi se na mogućnost sufinanciranja i zajedničkog financiranja izvoznih projekata. Sporazumom je također predložena suradnja na području razmjene znanja i iskustava putem organiziranja međusobnih posjeta, seminara, radionica i drugih događanja. Uspostavljanjem suradnje s ABC International Bank HBOR hrvatskim izvoznicima otvara mogućnost za lakši i sigurniji nastup na tržištima islamskih zemalja. ABC International Bank pripada arapskoj bankarskoj grupi poznatoj pod nazivom ABC, a utemeljena je 1980. i međunarodna je univerzalna banka sa sjedištem u Manami, Kraljevina Bahrein koja ima razgranatu mrežu poslovanja u preko 22 zemlje širom svijeta (Alžir, Irak, Libanon, Jordan, Libija, Egipat, Tunis i dr).

ZAGREB - U svijetu ove godine više od polovice prodanih računala neće biti osobna računala nego uređaji poput smart phonea, tablet i notebookova kojih se predviđa prodati više od 400 milijuna, a u svijetu telekomunikacija uz to će prevladati i porast broja korisnika društvenih mreža na više od milijarde, pokazalo je najnovije istraživanje konzultantske tvrtke Deloitte Trendovi u telekomunikacijama u 2011. To je istraživanje predstavio danas hrvatski ured Deloittea, pri čemu je njihov analitičar Dejan Ljuština naglasio da se ove godine očekuje veća dominacija navedenih uređaja od osobnih računala. Ipak, očekuje se da će i ove godine biti nastavljen rast prodaje osobna računala u svijetu za oko 15 posto. Predviđa se da će ove godine prevladati prodaja tablet računala koja će više od 10 milijuna ili više od 25 posto ukupne prodaje kupiti tvrtke, čime će nadmašiti rast potražnje privatnih korisnika. Takve trendove prati i telekom sektor u Hrvatskoj, gdje je prošle godine u trećem kvartalu prodano 5 posto više računala nego u istom razdoblju 2009., pri čemu je najviše rasla prodaja prijenosnih računala. No, za razliku od svijeta, u Hrvatskoj se još slabo traže tablet računala, dok prodaja notebookova i pametnih telefona raste.

ZAGREB - Zagrebačka banka izvijestila je putem Zagrebačke burze da je jučer, 18. siječnja, Uprava Banke donijela odluku o stjecanju vlastitih dionica putem Zagrebačke burze, a u svrhu dodjele dionica radnicima Banke. Stjecanje vlastitih dionica oznake ZABA-R-A planira se u razdoblju od dana objave ove informacije do kraja veljače s mogućnošću produljenjenja navedenog roka. Zagrebačka banka namjerava steći vlastite dionice do ukupnog iznosa od 22,03 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Tvrtka Kerum izvijestila je danas putem Zagrebačke burze o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje splitske tvrtke Koteks import-export d.d. Kako se navodi u obavijesti, tvrtka Kerum je 17. siječnja na dražbi Hrvatskog fonda za privatizaciju, održanoj na Zagrebačkoj burzi, stekla 101.754 dionica ili 15,20 posto udjela u temeljnom kapitalu Koteksa. Prije dražbe Kerum je držao 492.235 dionica ili 74,12 posto dionica tvrtke Koteks import-export, pa će tako završetkom kupoprodajnog procesa (nakon javne dražbe) Kerum raspolagati sa 597.989 dionica ili 89,323 posto udjela u temeljnom kapitalu Koteksa. Prema podacima iz izvješća o održanoj javnoj dražbi, 15,20 posto dionica Koteksa prodano je Kerumu za 959,6 tisuća kuna, što je bila i početna cijena za taj paket dionica splitskog Koteksa.

ZAGREB - Treći dan zaredom, na Zagrebačkoj burzi danas je nastavljen uzlazni cjenovni trend, pri čemu su najveće dobitnice dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora i Zagrebačke banke. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,67 posto, na 2.316 bodova, a Crobex10 0,56 posto, na 1.271 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 26 milijuna kuna, što je 17 milijuna manje nego jučer u to doba. Najtrgovanija je bila dionica HT-a, s prometom od gotovo 6 milijuna kuna i rastom cijene za 0,9 posto, na 306,69 kuna. Slijedi dionica Ine s prometom od gotovo 3 milijuna kuna, i blagim padom cijene, za 0,17 posto, na 3.501 kunu. U većem fokusu je i dionica Dalekovoda, s prometom od 2,9 milijuna kuna i rastom cijene za 1,13 posto. Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima je dionica Končar distributivnih i specijalnih transformatora, s rastom cijene za 6,57 posto, uz promet od 2,8 milijuna kuna. Znatnije je poskupjela i dionica Zagrebačke banke, i to za 5,48 posto, a do podneva je imala 1,4 milijuna kuna prometa. Jutros je Zagrebačka banka izvijestila da će do kraja veljače kupovati vlastite dionice, u vrijednosti do 22 milijuna kuna.

ZAGREB - Kuna ja na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,04 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,390546 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i sve ostale promatrane inozemne valute. Kuna je ojačala prema američkom dolaru za 0,66 posto, vrijednost britanske funte pala je 0,87 posto, a tečaj švicarskog franka niži je za 0,40 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,486671 kunu, funte 8,769039 kuna i franka 5,719794 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙