FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VIROVITICA - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas u Virovitici 16. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva poljoprivrede Viro Expo 2011. koji traje do 23. siječnja, a potom je s virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom potpisala Ugovor o darivanju bivše vojarne Virovitica Gradu. Na sajmu Viro Expo sudjeluje 706 izlagača iz Hrvatske i 18 stranih zemalja, a zemlja partner je Makedonija. Otvarajući sajam premijerka Kosor čestitala je gospodarstvenicima na opstanku u protekle dvije krizne godine te izrazila uvjerenje da će ova godina biti bolja o čemu, kako je rekla, svjedoče podatci o rastu izvoza i BDP-a. Pozvala je sve općine, gradove i županije da učine što je više moguće za gospodarstvo. Ovu godinu ocijenila je povijesnom za Hrvatsku zbog završetka pregovora s Europskom unijom. Najavila je da će do kraja trećeg mjeseca krenuti u život neke od jučer najavljenih investicija. Prema njezinim riječima u ovoj godini moguće je postići gospodarski rast veći od predviđenih 1,5 posto. .

ZAGREB - Deset investicijskih projekata javnog sektora čija realizacija počinje u prvom tromjesečju ove godine ukupno su vrijedni oko 5,5 milijardi kuna, a za svaki od tih projekata je osigurano financiranje ili odlučeno o modelu financiranja, istaknuto je danas u Ministarstvu financija. Na brifingu u Ministarstvu financija ministrica Martina Dalić i potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Ivan Milošević predstavili su glavne ciljeve svoga rada u idućih godinu dana. U resoru financija to su suradnja s drugim resorima i institucijama u provođenju programa gospodarskog oporavka, povećanje učinkovitosti javne administracije, osnaživanje proračuna i jačanje fiskalne odgovornosti, dovršetak pregovora s EU i povećanje transparentnosti javnih financija, a ciljevi potpredsjednika Vlade za investicije su pokretanje ulaganja i projekata koji stoje ili su usporeni, otvaranje novih projekata i dovođenje novih ulagača te otvaranje novih radnih mjesta. Milošević ističe kako se investicije, koje uskoro kreću, odnosi na osam tvrtki - HEP, Janaf, HŽ, luke Rijeka, Šibenik i Dubrovnik, Hrvatske vode i Zračnu luku Zagreb te da je njihov investicijski potencijal puno veći i ukupna se vrijednost njihovih projekata u ovoj godini procjenjuje na 11 milijardi kuna. Investicijski projekti znače kratkoročno zapošljavanje tijekom gradnje, a nakon toga otvaranje održivih radnih mjesta, a Milošević procjenjuje da bi na tijekom njihove realizacije moglo biti zaposleno tri do četiri tisuće radnika. Investicije privatnog sektora koje se najavljuju ili je za njih izražena želja procjenjuje na više od 10 milijardi eura. Ministrica financija najavila je unapređenje sustava za poticajno financiranje poduzetnika u suradnji s HBOR-om. Dalić je među aktivnostima istaknula i jačanje prihodne strane proračuna kroz povećanje prihoda od privatizacije te poticaj oživljavanju tržišta kapitala kroz povećanje ponude kvalitetnih dionica na burzi uz zalaganje za snažniju prisutnost hrvatskih građana u vlasničkoj strukturi hrvatskih kompanija. Koje bi to kompanije mogle biti i kada bi do toga moglo doći prerano je u ovom trenutku govoriti. Radi se i o tržišno osjetljivim stvarima koje treba dobro i detaljno pripremiti, kazala je, a uvjerena je da dio toga može biti realiziran ove godine.

ZAGREB - Nagradu "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom" za 2010. godinu osvojile su tvrtke KuehneNagel i Zaštita Jurenec te obrt Promus IT, a riječ je o nagradi koju već četvrtu godinu za redom dodjeljuje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u suradnji s brojnim partnerima. Cilj nagrade je isticanje poslodavaca s pozitivnim praksama i iskustvima u zapošljavanju osoba s invaliditetom, rečeno je na svečanosti. Nagradom se želi skrenuti pozornost javnosti na problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom, te senzibilizirati poslodavce na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Obrt Promus IT ove je godine osvojio nagradu u kategoriji malih poslodavaca, u kategoriiji srednjih poslodavca nagradu je dobila tvrtka Zaštita Jurenec, a u kategoriji velikih poslodavaca tvrtka Kuehne&Nagel. Ove je godine dodijeljena i posebna nagrada Ustanovi URIHO za izniman doprinos profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavnje osoba s invaliditetom Ante Vučić je istaknuo kako projekti, kao što je dodjela ovih nagrada, pomažu poslodavcima koji se još nisu odlučili za zapošljavanje osoba s invaliditetom da na konkretnom primjeru vide da je takvo zapošljavanje moguće, ekonomski i društveno opravdano. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić istaknuo je kako će Vlada i dalje kroz svoje programe pomagati osobama s invaliditetom, njihovom uključivanju u tržište rada i društvo.

ZAGREB - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren službeno je danas posjetio hrvatskog ministra turizma Damira Bajsa, priopćeno je iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj. Veleposlanik i ministar razmijenili su mišljenja o više pitanja uključujući o aktivnostima vezanim uz razvoj turizma u Hrvatskoj u smislu uklanjanja prepreka za investiranje vezanim uz prava vlasništva i građevinske dozvole, kao i o aktivnostima Ministarstva usmjerenim na produženje turističke sezone izvan ljetnih mjeseci i unapređenje kvalitete ponuđenih usluga općenito. U pogledu velikih investicijskih projekata, koje je hrvatska Vlada nedavno najavila, među kojima je i pet u području turizma, veleposlanik je izrazio podršku projektima kao koraku naprijed za hrvatsko gospodarstvo i dodao da unatoč značajnim potencijalima Hrvatske u pogledu prirodnih resursa, uvijek može biti prostora za poboljšanje. Veleposlanik Vandoren i ministar Bajs suglasni su oko činjenice da će jedna od prednosti očekivanog skorog pristupanja Europskoj uniji biti dostupnost strukturnih fondova Hrvatskoj za povećanje konkurentnosti turizma, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Kreativno oglašavanje rezultat je kreativnog razmišljanja i rada, pri čemu je dobro voditi računa o tzv. brutalnoj jednostavnosti misli i poruka koje mogu lakše naći put do publike, te time postati i marketinški i financijski učinkovitije, poručio je danas na prvoj Epica konferenciji o kreativnom oglašavanju u zagrebačkom Muzeju za suvremenu umjetnost kreativni direktor londonske agencije M&S Saatchi Graham Fink. Na toj cjelodnevnoj konferenciji Fink je bio jedan od predavača koji su pred oko 250 domaćih i stranih marketinških i sličnih stručnjaka iznosili svoja iskustva i ideje o kreativnom oglašavanju. Uz poziv na kreativnost Fink i drugi predavači, poput voditeljice odjela reklama britanske agencije Aardman Animations Heather Wright, isticali su i sve veću važnost inovacija, te inovativnih medija poput društvenih mreža za oglašavanje. Važno je i da oglašivači prihvate i te nove medije i nove tehnološke i druge trendove, dok ljudi koji rade u agencijama trebaju pak biti svjesni da njihove poruke i radovi nisu više 'rezervirani' samo za lokalna tržišta, brendove i tvrtke koje ih plaćaju nego ih putem globalnih mreža mogu pratiti puno šire. Epica je osnovana 1987., od kada je do ove godine s dodjelom nagrada gostovala u 18 europskih metropola, dok je Zagreb 19. grad u toj seriji, što organizatori drže dodatnim poticajem domaćim kreativcima.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 42,6 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je porasla za 0,86 posto, na 2.297,59 bodova, dok je indeks Crobex10 porastao za 1,10 posto, na 1.260,47 bodova. Najtrgovanija je bila dionica Ine s prometom od 15,15 milijuna kuna. Ina je trgovanje završila s rastom cijene od 2,77 posto, na 3.520 kuna. Dionica HT-a prodano je za 10,74 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla za 0,51 posto, na 306 kune. Više od 1,87 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Uljanik plovidbe čija je cijena porasla za 7,33 posto. Ta brodarska kompanija otvorila je danas sezonu objave financijskih izvješća za prošlu godinu, objavivši da je na razini grupe ostvarila dobit od 95,5 milijuna kuna, što je 83 posto više nego godinu ranije. Dionica Atlantic Grupe protrgovano je za 1,63 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,25 posto. Pad cijene bilježi i povlaštena dionica Adris grupe, za 1,37 posto, a promet tom dionicom iznosi 1,56 milijuna kuna. Najveći rast cijene danas je ostvarila dionica Luke Rijeka, za 11,48 posto, a promet tom dionicom iznosi 1,15 milijuna kuna. Milijunski promet danas su ostvarile još dionica Dalekovoda i redovna dionica Adris grupe. Obje dionice bilježe pad cijene - Dalekovod za 0,30 posto, a Adris za 4,33 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je zabilježena nešto manja potražnja za kratkoročnim pozajmicama u odnosu na dan ranije, dok je ponuda porasla. Danas je prijavljeno 161,7 milijuna kuna potražnje, što je oko 25 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana 10,5 posto, na 181,7 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je plasirano 81,2 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,56 posto, što je 0,02 postotna boda manje nego jučer. Također, odobreno je 500.000 kuna pozajmica s rokom vraćanja za tri mjeseca, po cijeni od 4,9 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 81,7 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa blago porasla, s jučerašnjih 0,58 na 0,59 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙