FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BUDIMPEŠTA/ZAGREB - Neto dobit mađarske naftne i plinske grupe MOL poskočila je u četvrtom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama nafte, pokazalo je MOL-ovo poslovno izvješće objavljeno u ponedjeljak na tvrtkinim internetskim stranicama. Kompanija je u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine ostvarila neto dobit u visini 33 milijarde forinti (162 milijuna američkih dolara), što je 79 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Operativna dobit uvećana je 18 posto i iznosila je 62,9 milijardi forinti (310 milijuna dolara). U gotovo istom postotku uvećani su i neto prihodi od prodaje, koji su dosegnuli 1.177,1 milijardu forinti (5,8 milijardi dolara). U cijeloj prošloj godini neto dobit MOL grupe uvećana je za šest posto u odnosu na 2009. i iznosila je 100,8 milijardi forinti (484 milijuna dolara). Operativna dobit MOL-a u 2010. povećana je za četiri posto i iznosila je 240,6 milijardi forinti (1,2 milijarde dolara). Neto prihodi od prodaje porasli su za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 4.297 milijardi forinti (20,6 milijardi dolara). Pritom u MOL-u napominju da rezultati za 2010. uključuju hrvatsku naftnu i plinsku tvrtku Inu u potpunosti, dok su za 2009. Inini rezultati bili uzeti u obzir samo u drugom polugodištu. Ulaganja MOL grupe smanjena su u prošloj godini za 13 posto u odnosu na 2009. i iznosila su 332 milijarde forinti, uključujući 106,2 milijarde forinti koje se odnose na Inu, ističu u Molu. "Ulaganja su bila fokusirana na projekte rasta, poput razvoja polja u Siriji i na Jadranu u segmentu istraživanja, te modernizacije rafinerije u Rijeci u segmentu rafinerijskog poslovanja, kao i hrvatskog prekograničnog cjevovoda u segmentu plina i električne struje", navodi se uz ostalo u priopćenju.

WASHINGTON - Rast prometa u američkoj maloprodaji usporio je u siječnju budući da su kupci širom SAD-a odlučili ostati kod kuće s obzirom na vremenske neprilike, pokazalo je vladino izvješće. Tako je ukupni promet u maloprodaji u siječnju porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. To je ujedno njegov sedmi uzastopni mjesečni rast, objavilo je ministarstvo trgovine. Na podatke o prometu u prvom ovogodišnjem mjesecu negativno je utjecao pad prometa u trgovinama građevinskim materijalom, za 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Prodaja u restoranima takđer je pala, za 0,7 posto. Nasuprot tome, takozvana temeljna stopa prometa u maloprodaji, koja isključuje automobile, benzin i građevinski materijal, porasla je za 0,1 posto. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji porastao je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 7,8 posto, pokazuju podaci američke vlade.

MANNHEIM/ZAGREB - Povjerenje njemačkih ulagača ostalo je u veljači gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec, pokazao je u utorak utjecajni indeks koji izrađuje njemački Centar za europska gospodarska istraživanja sa sjedištem u Mannheimu. Indeks je u veljači porastao za neznatnih 0,3 boda i iznosio je 15,7 bodova. Gotovo nepromijenjena razina tog pokazatelja u odnosu na siječanj ukazuje da ulagači i dalje vjeruju u oporavak njemačkog gospodarstva, zaključuju u ZEW-u. Njegova je vrijednost ipak osjetno ispod prosjeka koji iznosi 26,7 bodova. Značanije poboljšanje zabilježeno je u procjeni trenutnog gospodarskog stanja u Njemačkoj u veljači, pa je tako odgovarajući indeks porastao za 2,4 boda na 85,2 boda, priopćeno je iz mannheimskog instituta

LONDON - Čelnik Europske agencije za banke upozorio je u utorak novčarske institucije da će to novo nadzorno tijelo ubuduće igrati aktivniju ulogu u reguliranju financijskog sektora. EBA će aktivnije sudjelovati u izradi regulative za banke i možda će čak preuzeti neke ovlasti regulatornih tijela članica Europske unije, ustvrdio je u razgovoru za Financial Times predsjedatelj tog tijela Andrea Enria. "Mislim da se stvari moraju izmijeniti", kazao je Enria za FT. Na dužnosti glavnog tajnika Odbora europskih bankovnih supervizora (CEBS), europskog tijela koje je prethodilo EBA-i, Enria je svojedobno upozorio regulatore članica EU-a da povise razinu likvidnosti banaka i koordiniraju propise o kapitalu. "Mogli smo odrediti smjer rasprave na međunarodnoj razini ali nismo imali odgovarajući alat. Nismo imali moć", kazao je čelnik EBA-e za londonski financijski dnevnik.

BRUXELLES - Portugal je u utorak upozorio da mu je potrebna pomoć partnera u eurozoni da ne bi dublje potonuo u dužničke nevolje, nakon što su troškovi njegova zaduživanja poskočili zbog pada gospodarskih aktivnosti. Ministar financija ministar Fernando Teixeira Dos Santos rekao je da je Lisabon oštro obuzdao potrošnju i proveo velike reforme, ali je dodao: "Sada također trebamo ono što bih nazvao 'dimenzijom eurozone' u sklopu tih mjera. Pojedina zemlja ne može se sama nositi s izazovima koje donosi kriza. Mi moramo obaviti svoj dio posla, ali potrebno nam je također da Europa uloži napore kako bi stabilizirala euro". Potrebno nam je to uporište kako bi naša nastojanja urodila plodom, dodao je. Portugal je već smanjio proračunski manjak za dva postotna boda u 2010. i to "vrlo teškim mjerama štednje", konstatirao je, upozorivši da zemlji predstoje teški mjeseci. Za 2011. predviđa rast aktivnosti u visini neznatnih 0,2 posto dok središnja banka očekuje pad aktivnosti za 1,3 posto zbog mjera štednje koje je Lisabon počeo primjenjivati u nastojanju da sredi stanje u javnim financijama.

MADRID - Španjolska je u utorak prikupila 6,17 milijardi eura prodajom kratkoročnih dužničkih papira po nižim kamatama nego na prethodnoj sličnoj aukciji, što navodi na zaključak da tržišta imaju više povjerenja u njezinu sposobnost da smanji proračunski manjak. Ministarstvo financija objavilo je da je prikupilo 4,97 milijarde eura prodajom jednogodišnjih trezorskih zapisa, uz prosječan prinos od 2,41 posto, u usporedbi s 2,947 posto prinosa na prošloj aukciji, održanoj 18. siječnja. Prikupljeno je i 1,2 milijarde eura prodajom 18-mjesečnih zapisa, uz kamatnu stopu od 2,94 posto. Na prošlomjesečnoj aukciji kamata je iznosila 3,367 posto. Ukupna vrijednost ponuda iznosila je je 16,7 milijarde eura, pri čemu je Španjolska prodajom jednogodišnjih i 18-mjesečnih zapisa planirala prikupiti između 5,5 milijardi i 6,5 milijardi eura. Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero obećao da će u ovoj godini srezati proračunski manjak na 6,0 posto BDP-a. Do 2013. trebao bi biti sveden unutar propisanih granica EU-a od maksimalno 3,0 posto BDP-a. U 2009. manjak je iznosio 11,1 posto a u 2010. 9,3 posto BDP-a.

ZAGREB/BRUXELLES - Talijanski ovčji sir Piacentinu Ennese od utorka je tisućiti zaštićeni prehrambeni proizvod u EU, priopćeno je iz Bruxellesa. "Tisućiti registrirani naziv značajna je prekretnica za europske sheme kvalitete", rekao je europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos. "I dalje postoji velik potencijal za te sheme koje osiguravaju vidljivost kvalitetnim europskim proizvodima i potvrdu vrijednosti poljoprivrednih tradicija i ruralnog nasljeđa", dodao je. Piacentinu Ennese, zaštićen oznakom izvornosti, jedinstveni je ovčji sir sa Sicilije, iz središnje planinske pokrajine Enne, s dodatkom šafrana i crnog papra u zrnu. Od tisuću zaštićenih naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u EU od 1992., 505 je proizvoda zaštićeno oznakom izvornosti (PDO – Protected Designation of Origin), 465 je zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla (PGI – Protected Geographical Indication), a 30 naziva oznakom tradicionalnog ugleda (TSG – Traditional Speciality Guaranteed), navodi EK.

LONDON - Euro se u utorak blago oporavio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući potražnji s Bliskog Istoka i iz Azije, no rast je bio ograničen nastavljenim pritiscima sumnji glede utvrđivanja konsenzusnog rješenja za europsku dužničku krizu. Jedinstvena europska valuta tako je ojačala prema dolaru 0,3 posto na 1,3520 dolara. Dolar je prema jenu skočio na 83,76 jena, najvišu razinu u osam tjedana. Potražnja s Bliskog Istoka i iz Azije dala je poticaja rastu jedinstvene europske valute, no na tržištima i dalje vlada negativno raspoloženje prema euru koje se očituje u njegovom padu prema ostalim vodećim svjetskim valutama. Euro je tako prema švedskoj kruni potonuo na najnižu razinu u deset godina od 8,7290 kruna, te najnižu u četiri tjedna prema britanskoj funti od 83,84 penija. Dolar je pak ojačao prema jenu na krilima snažnog skoka prinosa po kratkoročnim američkim državnim obveznicama.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙