FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 12. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

OSIJEK - Hrvatska udruga logoraša za probleme hrvatskih branitelja, poput uhićenja Tihomira Purde i Veljka Marića te pozivanja na obavijesni razgovor Ivana Vekića, odgovornima smatra ministre pravosuđa, i to od 2000. do danas, ali i udruge, koje, kako su istaknuli, po tome pitanju ništa nisu učinile. Hrvatska udruga logoraša traži da pravosuđe počne djelovati te da procesuira zločine počinjene nad braniteljima u logorima. Od 2000. godine promijenilo se nekoliko ministara pravosuđa koji su samo obećavali da će se riješiti ovakvi problemi branitelja, ali se "sve stavljalo pod tepih", rekao je predsjednik osječko-baranjske podružnice Hrvatske udruge logoraša Tomislav Hajduković na konferenciji za novinare održanoj u Osijeku povodom uhićenja branitelja i logoraša Tihomira Purde, prije toga Veljka Marića, te pozivanja na obavijesni razgovor bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. Tražimo da oni koji su okrvavili ruke budu kažnjeni te da naše pravosuđe počne djelovati, a zahtijevamo i hitno izručenje Dragana Vasiljkovića, rekao je Hajduković, a pozvao je i Državno odvjetništvo da ispita čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića jer je, tvrdi Hajduković, ratni zločinac, koji je, nakon pada Vukovara, u logoru u Dalju s Draganom Vasiljkovićem razdvajao Hrvate od Srba, koji su bili pušteni, a istu noć je ubijeno 53 Hrvata.

ZAGREB - Nema razloga za temeljitu izbornu reformu, dakle za zamjenu razmjernog izbornog sustava većinskim ili kombiniranim, smatra profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Mirjana Kasapović, koja je početkom mjeseca u HAZU-u trebala sudjelovati na okruglome stolu "Izbori zastupnika u Hrvatski sabor i referendum", ali je bila spriječena. U izlaganju "Zašto je hrvatski izborni sustav dobar?", pripremljenom za tu priliku, koje smo dobili od HAZU-a, Kasapović ističe da je "postojeći izborni sustav dobar zato što u velikoj mjeri udovoljava normativnim mjerilima reprezentativnosti, koncentriranosti, participativnosti, jednostavnosti i legitimnosti". Smatra kako je "najslabija dimenzija postojećeg izbornog sustava participativnost". Riječ je ponajprije o nemogućnosti glasovanja za pojedine kandidate, a taj bi se problem, kako navodi, mogao riješiti "deblokiranjem zatvorenih lista i uvođenjem obvezatnoga ili opcijskoga preferencijskog glasovanja". Birači bi i dalje mogli glasovati samo za jednu izbornu listu, ali bi unutar nje dobili mogućnost da glasuju za najmanje jednog kandidata i on bi se istodobno računao kao glas dan stranci, napominje.

DUBROVNIK - Prezentacijom "Welcome to Croatia - welcome to Dubrovnik" te službenim prijemom završio je službeni posjet izaslanstva Grada Dubrovnika koje je vodio gradonačelnik Andro Vlahušić u američkom gradu Montereyu, priopćeno je iz Grada Dubrovnika. Tom prigodom predstavljena je turistička ponuda grada Dubrovnika te planovi za daljnji razvoj i grada i njegove okolice koji teže postati odredište cjelogodišnjeg turizm,a što je uspješnom politikom i investicijama uspjelo gradu Monetereyu. Gradovi prijatelji Dubrovnik i Monterey surađuju od 2005., a povelju o prijateljstvu potpisali su 2007. u Dubrovniku.

SLAVONSKI BROD - Dvadeset maratonaca od 8 sati jutros trči ultramaraton ulicama Slavonskoga Broda čime žele upozoriti na sporost u rješavanju problema onečišćenja zraka štetnim plinovima iz Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu. Bernard Marijić iz brodske udruge za cestovno i brdsko trčanje "BraCe", koja je suorganizator ultramaratona "Za Brod", kaže kako je osnovna poruka maratona borba za čist zrak u gradu. "Mi iz udruge nismo zadovoljni jer se problem s rafinerijom Bosanski Brod presporo rješava. Nadam se kako ćemo na ovaj način potaknuti susjede ali i našu Vladu da više povedu računa o tom ekološkom problemu," rekao je Marijić. Dvadeset maratonaca planira istrčati devet krugova, svaki dužine 10 kilometara, a očekuju da im se u pojedinim etapama pridruže i građani. Završnica je u 20 sati na središnjem gradskom trgu gdje je bio i start maratona.

DUBROVNIK - Vozač automobila je poginuo a putnica je zadobila po život opasne ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila rano jutros na Jadranskoj magistrali u Konavlima na predjelu Popovići, izvijestila je dubrovačko-neretvanska policija. Nesreća se dogodila oko 3,40 sati kad je s ceste u provaliju duboku oko 30 metara sletjelo osobno vozilo marke audi dubrovačkih registracijskih oznaka. Pri tome je 59-godišnji vozač smrtno stradao, 35-godišnja putnica zadobila je teške tjelesne ozljede opasne po život, a 32-godišnji putnik zadobio je lakše tjelesne ozljede.

(Hina) xjn ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙