FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o porezu na promet nekretnina

Autor: trub
ZAGREB, 2. veljače 2011.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o porezu na promet nekretnina, koji predviđa nova informatička rješenja kao preduvjet za skraćenje postupka obrade poreznih rješenja.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo uvodno je kazao da se formiranjem jedinstvene baze podataka kani skratiti vrijeme obrade predmeta u postupcima utvrđivanja poreza na promet nekretnina u Poreznoj upravi, čime bi se ona uvelike rasteretila.

Ta baza podataka formirala bi se na temelju praćenja cijena nekretnina, te uspoređivanjem podataka o nekretninama na različitim područjima u istom razdoblju.

"Najveći je problem to što nismo imali generirane podatke, pa smo u velikom broju predmeta morali izlaziti na teren i to je usporavalo rad. Nova rješenja ubrzat će postupak barem za deset puta", naglasio je Mladineo.

Zakonske izmjene preciznije definiraju pojam porezne osnovice i postupak njezina utvrđivanja.

Preciznije je regulirano i pravo na porezno oslobađanje pri kupnji prve nekretnine, koje se primjenjuje od 2003., pri čemu su dodatno uređene okolnosti stjecanja tog prava te se onemogućava ponovno stjecanje istog prava.

Definirani su i slučajevi u kojima se porez na nekretnine može naknadno utvrditi, kao i trenutak izvršnosti rješenja o utvrđivanju tog poreza.

Izmjenama zakona propisuje se i da žalba ne odgađa izvršenje rješenja čime se otklanja mogućnost da se ona koristi isključivo kao sredstvo odgode plaćanja poreza na promet nekretnina.

O izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr/xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙