FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Volk o rezultatima razmjene između Slovenije i Hrvatske

Autor: dsta
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Slovenije u 2010. godini iznosila je 1,58 milijardi eura, što je povećanje za 10,8 posto u odnosu na godinu prije, a rezultate međusobne robne razmjene između dvije zemlje slovenski veleposlanik u RH Vojko Volk ocjenjuje veoma ohrabrujućim, priopćeno je danas iz veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj.

"Veseli me da je Slovenija jedna od tri glavna hrvatska gospodarska partnera, koji su u posljednjih godinu dana uspjeli povećati ukupnu robnu razmjenu između država", komentirao je objavljivanje podataka o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom za 2010. godinu veleposlanik Volk.

Hrvatski Državni zavod za statistiku u svom je priopćenju prošloga tjedna objavio da je hrvatski izvoz u Sloveniju u 2010. iznosio 697 milijuna eura, što je povećanje za 25,1 posto u odnosu prethodnu godinu, dok uvoz iz Slovenije iznosi 885 milijuna eura ili 1,7 posto više.

Ukupna robna razmjena između dvije države u odnosu na prethodnu godinu povećana je za 10,8 posto, isto tako se povećava ukupni udjel poslovanja sa Slovenijom kako s izvozne tako i s uvozne strane, napominje Volk.

"Uzrok za te ohrabrujuće rezultate ne možemo pripisati samo postupnom oporavku obiju gospodarstava, nego i poboljšanju političkih odnosa između dviju zemalja, nakon dogovora predsjednika obiju vlada i potpisivanja Sporazuma o arbitraži. Važnost navedenog još je veća pogotovo ako uzmemo u obzir da smo u međusobnoj razmjeni u 2009. godini zabilježili pad od 26 posto", rekao je veleposlanik Volk.

"Želimo i nastojat ćemo da se taj trend nastavi. Interes za suradnju je velik, a mogućnosti, i za zajedničke nastupe gospodarstava obiju država, je dovoljno", kazao je slovenski veleposlanik.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙